ODBIO KUĆU U RODNOM GRADU, A OVAJ GEST ŽITELJA GA ODUŠEVIO: Bora Čorba nakon želje da ga sahrane u Čačku DOBIJA VELIKU POČAST
Foto: Aleksandra Ignjatović

lep gest

ODBIO KUĆU U RODNOM GRADU, A OVAJ GEST ŽITELJA GA ODUŠEVIO: Bora Čorba nakon želje da ga sahrane u Čačku DOBIJA VELIKU POČAST

Kultura -

Proslavljeni roker Bora Đorđević (71) uskoro će dobiti trg u rodnom Čačku koji će nositi njegovo ime. U velikom parku, u naselju Vinara u kome se rodio i odrastao, mini scena na otovorenom, nosiće Borino ime. Osim što se lično izjasnio da mu tako nešto imponuje, ideju su podržali brojni čačanski rokeri, a papirološka procedura da se Bora ovekoveči, gradski službenici privode kraju.

Lep gest

Bora Čorba, Riblja čorba, Bora Đorđević
foto: Bus Plus produkcija

- U centru grada u velikom parku, tamo gde je sa svojim prijateljima započinjao svirke, jedan trg poneće njegovo ime. Tu je i mini scena, gde će mladi, još neafirmisani čačanski bendovi tokom leta moći da sviraju. Nas Čačanin i prijatelj Bora Đorđević svoj rodni grad proslavio je širom sveta. Građane ova odluka neće ništa koštati, jer nema promene podataka u ličnim dokumentima, u vidu promene adrese - izjavio je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

- To će se dogoditi veoma brzo, dok sve prođe kroz procedure gradskih službi. Sve nas posebno je ganula Borina rečenica prilikom njegovog skorašnjeg koncerta da će se u Čačak vratiti zauvek, na padine Jelice. I stihovi njegove nove pesme govore o tome, gde poručuje da se njegovo telo vrati u Srbiju, u Čačak, a srce da mu ostane u Sloveniji. Zato ce trg u parku poneti njegovo ime, da budućim generacijama bude u znanju da je jedan tako veliki muzičar svoju karijeru započeo baš na tom mestu - istakao je Todorović.

Đorđević oduševljen idejom

I sam Bora je kroz osmeh komentarisao ovu ideju, prilikom nedavno održanog koncerta u Čačku.

Bora Čorba, Bora Đorđević
foto: Damir Dervišagić

- To priznanje obično daju posthumno, a meni to posthumno ne znači mnogo, jer neću znati. Voleo bih da doživim tako nešto u Čačku. Doduše, imam nešto slično u beogradskom Zoološkom vrtu, tamo postoji staza koja se zove "Borino sokače" - rekao je tada roker.

One koji ga poznaju ne izenađuje Borina želja da za života dobije obeležje koje se inače dodeljuje posthumno, jer je roker oduvek bio buntovan, revolucionaran, uporan u borbi protiv "glupih pravila". Ideju su podržali brojni rok i pop muzičari Čačani, otkrivajući momente koje javnost do sada nije znala.

- Bora je to priznanje zaslužio svojim radom i tragom koji je ostavio u rok muzici i to je nesporno. Poznato je da je Bora uvek bio "slab" na Čačane, zato je uvek kada je mogao pomagao mladim muzičarima koji stupaju na scenu. Javnost verovatno ne zna da je Bora mnogima poklanjao svoje tekstove, pisao aranžmane, urgirao i zvao producente, koristio svoje kontakte i veze, a sve u želji da Čačane afirmiše.

Buntovni Bora

Bora Đorđević
foto: ATAImages

Mnogi koji danas imaju uspešne karijere, prepoznaće se, i svi su mu zahvalni - kaže Ljubinko Milošević Meho (70) bubnjar benda "Krvna grupa" koji je sa Borom svirao u Suncokretima. Meho koji je inače za bubnjevima više od pola veka dodaje da bi i Radomiru Mihailoviću Točku trebalo dati slično obeležje.

- Čačak rađa estete, a Bora je jedan od njih nikao iz rasadnika talenata, počev od muzike, preko sporta, glume, slikarstva...Buntovan, revolucionaran, oslobođen okvira u kojima vladaju pravila, prosto jedinstven. Svi zamo da je Bora rodni grad promovisao širom sveta, i da mnoge njegove pesme odišu duhom Morave.

Ceo život je posvetio jednom muzičkom pravcu, a to svedoči o njegovom kvalitetu, mada treba uzeti u obzir i brojeve albuma, pesama, koncerata što ga svrstava u jednog od najplodonosnijih rokera. Neverovatno je šta je sve stalo u Borinu rok biografiju i koliko je toga on uradio, prema tome u Čačku bih mu dao ceo kvart, a zajedno sa Točkom i ceo Čačak - priča muzičar Zoran Branković (72), takođe Čačanin sa kojim je Bora načinio prve muzičke korake upravo na klupi u parku čiji deo će poneti Borino ime.

Dobri prijatelji

Radomir Mihailović Točak
foto: Dragan Kadić

Virtuoz na gitari Radomir Mihailović Točak, takođe Čačanin, skroman i ćutljiv osim porodice i muzike sa kojom danas živi nema drugih interesovanja.

- Njegov život je njegova muzika, i poznajući ga sasvim je razumljivo da će svi ovi događaji proći pored njega kao da se nisu ni desili. Točak sa Borom ima odličnu saradnju i činjenica je da se uzajamno izuzetno poštuju. Točak živi u Beogradu, posvećen porodici i unucima, u svetu tonova njegove gitare. Javnost ne ignoriše, već je prosto takav, skroman i uveren da njegovi stavovi nikog ne interesuju - rekla je njegova sestra Ljubica koja živi u Čačku, objašnjavajući Točkovo dugogodišnje izbegavanje medija i javnosti.

Koncert, YU Grupa, Bora Đorđević, Bora Čorba, Riblja čorba
foto: Damir Dervišagić

Podsećamo, Bora je nedavno odbio ponudu svojih prijatelja koju mu nude kuću da se s porodicom vrati u Čačak, o čemu smo izveštavali. Na sceni, pred više hiljada Čačana ostavio je usmeni testament, da želi parcelu na Jelici, gde će se naći njegovo telo, dok će mu srce ostati u Sloveniji, gde sada živi sa suprugom.

(Kurir.rs / Denis Čeković)

Bonus video:

05:20

KONCERT RIBLJE ČORBE U ČAST ALEKSIĆA! Bora Đorđević obratio se publici na TAŠU: Hvala što ste došli, pevaćemo Mišine pesme!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track