OVE GLUMCE SVI OBOŽAVAMO, A DA LI SE SEĆATE NJIHOVE BRAĆE: Gledali ste ih u legendarnim filmovima, a niste imali pojma da su ROD
Foto: Dragana Udovicic, Printscreen

da li ste znali

OVE GLUMCE SVI OBOŽAVAMO, A DA LI SE SEĆATE NJIHOVE BRAĆE: Gledali ste ih u legendarnim filmovima, a niste imali pojma da su ROD

Kultura -

Braća u srpskom filmu nisu retkost, a među najpoznatijima danas su Sergej i Branislav Trifunović, kao i Petar i Igor Benčina. Pre njih, led su u glumi probili braća Laković, Simić i Tadić.

Predrag Pepi i Dragan Laković

Retko ko zna da su Predrag Pepi Laković i Dragan Laković bili blizanci. Rođeni su u Skoplju 1929. godine, ali ubrzo su se s porodicom preselili u Beograd. Predrag je u "Boljem životu" igrao ujku Kostu Pavlovića, predratnog gospodina. Neočekivano, Predrag je doživeo tragičnu sudbinu.

Predrag Pepi Laković
Predrag Pepi Lakovićfoto: Pritnscreen

Naime, često je odlazio u vikendicu na Mrtvoj Tisi kod Čuruga. Jedno popodne je otišao na pecanje i nikad se nije vratio. Udavio se, a njegovo telo pronašli su lokalni alasi.

Dragan Laković
Dragan Lakovićfoto: Youtube

Dragan Laković je ceo život posvetio deci, a najpoznatija emisija koju je vodio bila je "Deco, pevajte sa nama". Njegove pesme slušaju i neki novi klinci. Do svoje smrti, 1990. godine, bavio se glumom. Umro je od infarkta u svom stanu.

Nikola i Slavko Simić

Glumac Nikola Simić svima je dobro poznat po ulogama u našim kultnim serijama, dok današnje generacije manje pamte njegovog rođenog brata Slavka, koji je zapravo Nikolu uveo u svet glume.

Nikola Simić
Nikola Simićfoto: Dragana Udovicic

Slavko Simić je debitovao na filmu "Živjeće ovaj narod" 1947. godine, a na pozorišnoj sceni 1953. u novosadskom SNP. Tada je njegov umetnički potencijal prepoznao Velibor Gligorić, tadašnji upravnik JDP, koji je voleo da kaže da je Simić njegov izum. Slavko je bio i predsednik Saveza dramskih umetnika Srbije od 1968. do 1973.

Slavko Simić
Slavko Simićfoto: Printscreen/Youtube

Dobio je Vukovu nagradu, u isto vreme kad je njegov mlađi brat Nikola nagrađen "Ćuranom". Jedna od poslednjih uloga bila mu je pijanista u prvoj sezoni serije "Otvorena vrata". Oči je zauvek zatvorio 20. novembra 2007. godine u 83. godini, nakon duge i teške borbe s rakom. Nikola Simić je preminuo 2014. godine.

Ljuba i Rastko Tadić

Ljuba Tadić je rođen 1929, a njegov brat Rastko 1933. Rastka pamtimo po ulogama u "Balkan ekspresu 2", "Policajcu s Petlovog brda", "Petrijinom vencu" i "Doktorki sa sela". Ljuba Tadić je studije glume završio 1953, u klasi profesora Joze Laurenčića.

Ljuba Tadić
Ljuba Tadićfoto: Printscreen

Počeo je u pozorištu "Joakim Vujić" u Kragujevcu, a igrao je i u Beogradskom dramskom pozorištu, Narodnom pozorištu u Beogradu, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212 i u alternativnom pozorištu Magaza, koje je zajedno sa suprugom Snežanom Nikšić osnovao 1983. godine.

Rastko Tadić
Rastko Tadićfoto: Printscreen YouTube

Svoje penzionerske dane Ljuba Tadić je provodio s prijateljima, a najčešće se mogao videti u popularnoj beogradskoj kafani "Madera", u koju je prvi put ušao kao mladić.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:01

Poznati glumac Milan Vasić posetio je KIM kao znak podrške Srbima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track