OVO JE SELO U KOME SU SNIMANE "VRATIĆE SE RODE": Baranda petnaest godina kasnije izgleda drugačije, a ovaj DETALJ SU SVI ČEKALI
Foto: Kurir

ovde su snimane scene

OVO JE SELO U KOME SU SNIMANE "VRATIĆE SE RODE": Baranda petnaest godina kasnije izgleda drugačije, a ovaj DETALJ SU SVI ČEKALI

Kultura -

Uvek i svuda rado viđeni gosti, rode su se ovih dana "vratile" i u Barandu, vojvođansko mesto u kome je smeštena radnja čuvene domaće serije "Vratiće se rode" u režiji Gorana Gajića, a po tekstu Nikole Pejakovića.

Baranda, Vratiće se rode
foto: Kurir

Ekipa Kurira obišla je prethodnog vikenda malo selo u Vojvodini, Barandu, u kome se nalazi jedno od najvećih gnezda belih roda u Potamišju, a verovatno i u Srbiji.

Serija govori o jednom nestabilnom i turbulentnom periodu, prožimanju sela i grada, načina života, nasledstva, ali pre svega druženju i drugarstvu koje prevazilazi sve prepreke.

Baranda, Vratiće se rode
foto: Kurir

Kuća Mire Banjac u Barandi, koju nasleđuje porodica Švabić, nije se mnogo promenila u proteklih petnaest godina, iako izgleda napušteno.

Baranda, Vratiće se rode
foto: Kurir

"Vratiće se rode" učinile su da svet sazna za Barandu

Meštani u proteklim godinama nisu skrivali radost,što su ovo mesto u Srbiji posećivali i turisti iz inostranstva želeći sa saznaju gde su se to snimale popularne priče.

Baranda, Vratiće se rode
foto: Kurir

Na stadionu fudbalskog kluba čiji je trener bio pop Milorad Karaklajić (Dragan Petrović Pele) vratile su se rode, što su svi meštani tokom cele serije željno iščekivali.

Baranda, Vratiće se rode
foto: Kurir

Radnja serije

Protagonista ove priče je Predrag Švabić (Nikola Đuričko), mladić čija majka (Mirjana Karanović) nasleđuje kuću sa imanjem u vojvođanskom selu Baranda (čija je paziteljka Mira Banjac), od svog pravog oca. Švaba u imanju vidi izlaz iz duga koji on i Ekser (Dragan Bjelogrlić) imaju prema šaneru i biznismenu Dušku Krtoli, poznatijem kao Dule Pacov (Srđan Žika Todorović).

Dule ima plan da Barandu osavremeni, od porodične kuće pravi kafanu i kupleraj, za sobom dovlači niz kontroverznih biznismena što kod nekih meštana izaziva otpor.

Baranda, Vratiće se rode
foto: Kurir

Na kraju serije ništa neće biti isto kao na njenom početku. U srca ljudi u kutku sveta kome pripadaju svi junaci ove priče, vratiće se nada i ljubav jednih prema drugima. U Barandu će se vratiti i rode, ptice poznate po svojoj vernosti i odanosti svojoj vrsti i svom prebivalištu. A gde su rode, tu je dobro, kaže Milenko (Branimir Brstina), koji predstavlja moralnu vertikalu serije.

Serija se u Srbiji emitovala na televiziji B92, a premijeru je gledalo 2,6 miliona gledalaca.

1 / 7 Foto: Kurir

"Vratiće se rode" 2009. godine dobile su svoj nastavak na platnu, usled velike popularnosti serije, te je snimljen film “Rode u magli”, koji otkriva šta se desilo u životima Švabe, Eksera i Duleta Pacova, koje tumače: Nikola Đuričko, Dragan Bjelogrlić i Srđan Todorović.

Povratak u Barandu

Naš proslavljeni glumac, scenarista i reditelj Dragan Bjelogrlić okupio je letos ekipu filma "Montevideo, Bog te video" u Barandi, a zajedničke trenutke objavio je na društvenim mrežama.

Fotografije je napravila glumica Nina Janković, a na njima su nasmejani i dobro raspoloženi pozirali glumci Aleksandar Radojičić, Miloš Biković, Andrija Kuzmanović, Viktori Savić.

Sa njima je bio i mladi glumac Aleksej Bjelogrlić, sin Dragana Bjelogrlića, a čini se da su se svi odlično zabavljali igrajući odbojku na pesku.

(Kurir.rs)

Bonus video:

04:31

KURIR TV NA SNIMANJU FILMA O TOMI ZDRAVKOVIĆU: Bjelogrlić voli da zapeva jednu pesmu i to u kolima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track