UMALO DOBIO OTKAZ ZBOG ČKALJE NA POČETKU KARIJERE! Shvatio je da sam nikakav asistent i oterao me da radim OVAJ POSAO!
Foto: Nemanja Nikolić, Printscreen/Youtube

ko bi rekao

UMALO DOBIO OTKAZ ZBOG ČKALJE NA POČETKU KARIJERE! Shvatio je da sam nikakav asistent i oterao me da radim OVAJ POSAO!

Kultura -

Pozorište na Terazijama obeležilo je juče vek od rođenja osnivača i prvog upravnika Radivoja Lole Đukića, a reditelj Zdravko Šotra prisetio se svojih početaka na televiziji.

Počeci

On je otkrio da je nakon završene akademije i dolaska iz vojske bio asistent čuvenom reditelju, jer ga je, kako kaže, interesovao svet televizije, a s prisutnima je podelio delić atmosfera sa snimanja igranog programa, koji se emitovao uživo.

Zdravko Šotra
foto: ATA images

- Lola Đukić je bio jedan od začetnika televizije i zaista je neverovatno šta je uradio. Mi smo nekoliko meseci nakon što smo prvi put videli televizor imali igrano-humoristički program, koji je bio izuzetno gledan. Nisam oduvek bio ovako mator. Došao sam iz vojske 1958. godine, a pre toga sam diplomirao režiju, ali sam se prijavio da budem asistent Loli Đukiću. Nisam znao šta je televizija, nisam video i interesovalo me je.

Zdravko šotra
foto: Marina Lopičić

Skupili smo se nas 80, istih takvih kao ja. Uzeo je mene za asistenta, tako da sam s njim prošao taj put stvaranja prvo eksperimentalnog, a onda i igranog programa. Na kraju Lola je shvatio da sam nikakav asistent i oterao me u reditelje. To je napisao i u svojim memoarima, kao šalu - rekao je Šotra, pa se prisetio jednog snimanja, na kom je bio fasciniran igrom legendarnog Miodraga Petrovića Čkalje, a koja je umalo mogla da mu donese otkaz:

Moglo je sve da krene po zlu

Miodrag Petrovic Ckalja
foto: Printscreen/Youtube

- Program se igrao uživo, a Lola i Novak Novak su sedeli i pisali epizode. Moje zaduženje je bilo da odnesem svaku otkucanu stranu glumcima, da mučenici nauče nešto od teksta, jer sutradan igraju. Ne možete da pojmite kako je to izgledalo, Čkalja, Mija i drugi velikani.

Zdravko Šotra
foto: ATA images

O samom izvođenju da ne govorim. Sećam se, sedim u studiju, držim tekst, a Nada treba da mi javi na slušalice ako nešto treba da se ispravi. Ja se zablenem u Čkalju i Miju i potpuno zaboravim na to. Nastaje haos u studiju i svi viču na mene da vratim na neku repliku. Zahvaljujući tome što su oni bili improvizatori, to se ipak uspešno privodilo kraju.

Tanja Bošković
foto: ATA images

O Đukiću su govorili Tanja Bošković, Tanja Peternek Aleksić i teatrolog Svetozar Rapajić.

(Kurir.rs)

Bonus video:

04:28

JELENA JOVIČIĆ JE ZAŠTITNO LICE POZORIŠTA NA TERAZIJAMA: Sve više ljudi dolazi u pozorište!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track