TO JE DIVNA STVAR, ALI JE BRUTALNA I NAPORNA JER IMA I KRVI, KAO POROĐAJ: Naš glumac progovorio o BOLNIM temama profesije
Foto: Damir Dervišagić

Iskren

TO JE DIVNA STVAR, ALI JE BRUTALNA I NAPORNA JER IMA I KRVI, KAO POROĐAJ: Naš glumac progovorio o BOLNIM temama profesije

Kultura -

Predstava "Očevi i oci", prema istoimenom romanu Slobodana Selenića, u dramatizaciji Kate Đarmati i režiji Veljka Mićunovića, premijerno je izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu. Sjajnu ekipu publika je ispratila sa scene ovacijama i dugim aplauzom.

Očevi i oci, Ocevi i oci
foto: Damir Dervišagić

Kroz sudbinu porodice beogradskih intelektualaca Medaković u periodu od 1890. do kraja Drugog svetskog rata, 1945. godine, jedan od naših najznačajnijih dramskih pisaca i profesora daje prikaz tadašnje srpske istorije iz perspektive građanske elite tog vremena. Nikola Rakočević sjajno je odigrao ulogu Stevana Medakovića, koji sa studija iz Engleske dovodi i suprugu Elizabetu.

- Moj prvi utisak je da smo napravili dobru predstavu. Osećam se dobro na sceni - rekao nam je Rakočević.

Selenićeve likove oživeli su Miloš Đorđević (Milutin Medaković), Aleksandar Vučković (Mihajlo Medaković), Vanja Ejdus (Elizabeta Medaković), Vanja Milačić (Rahela Blejk), Sena Đorović (Nanka), Iva Milanović (Jelena), a zbog samo jedne scene došao je čak iz Skoplja Nikola Ristanovski.

Očevi i oci
foto: Nebojša Babić

- Živeo sam u vreme komunizma. Samo sedam godina, ali dovoljno. Doživeo sam sve što je došlo posle. Imao sam materijala iz ličnog iskustva za ovu ulogu. Mi kao narod imamo genetske kodove koji se ponavljaju iz generacije u generaciju. To nije pitanje vremena, već večnosti. Važno je da se bavimo ovom temom, što za nas Srbe može da bude veoma lekovito. Moramo da shvatimo šta nas to guši i tera a da ne izdajemo srpski rod - priznao je glumac.

Mnogi imaju dijareju

Jedno od pitanja za Rakočevića bilo je i kako se bori s tremom:

- Premijera je jedan od najvećih stresova koji glumci doživljavaju. Mnogi imaju dijareju, pa idu u toalet, a pojedini primaju infuziju. Nešto što ste radili tri meseca morate da predstavite. Sad mi je pao kamen sa srca. Premijera je kao porođaj.

Očevi i oci, Ocevi i oci
foto: Damir Dervišagić

Divna stvar, ali brutalna i naporna jer ima i krvi, a sada idemo dalje. Predstavu svojim monologom zatvara Ristanovski.

- Moja ljubav s Beogradom je krenula spontano. Nema tu nikakvog interesa. Veliki romani su univerzalni. Moj je i Meša Selimović, kao i Selenić. Naše teme se prelivaju i svi imamo nešto sa Sremskim frontom. Nisam se osećao kao da radim nešto tuđe - rekao je glumac za Kurir.

Hladno isporučena istina

On se najviše uplašio što izlazi u poslednjoj sceni.

- Nikad to u životu do sada nisam probao. Obično počinjem predstavu. Osetio sam ljubav kolega i reditelja. Nisam imao tremu i tenziju. Pratio sam neke impulse koje ova scena i predstava i imaju - zaključio je glumac.

Očevi i oci, Ocevi i oci
foto: Damir Dervišagić

Prvi da čestita kolegi došao je Andrija Milošević.

- Odlična je predstava i hladno isporučena istina. Mnogo je korišćen tekst, ali ne ovaj koncept. Veljko je našao neku lirsku lepotu u njihovim sukobima. Glumci su odlični, a za ovakvu postavku moraju biti i strašno koncentrisani. "Očevi i oci" su nešto što mi je najviše dopalo poslednjih meseci - rekao je Milošević za Kurir.

1 / 10 Foto: Damir Dervišagić

Premijeru verovatno novog hita nacionalnog teatra nisu propustili Nada Šargin, Milorad Vučelić, koji se sreo s bivšom suprugom Ljiljom Dragutinović, Tanja Bošković, Andrija Milošević, Olivera Viktorović, Ivan Medenica, Tamara Krcunović, Svetozar Cvetković sa ćerkom, Milena Predić, Ivan Zablaćanski sa suprugom, Milan Beko, Lena Bogdanović, Kalina Kovačević, Iva Ilinčić i Vaja Dujović.

Kurir.rs

Bonus video:

02:07

JEDINSTVENA GLUMICA IZ SERIJE KLAN, MILENA BOŽIĆ OTKRILA JE ZA GLEDAOCE KURIR TV: Premijera će biti u pozorištu u Gračanici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track