OVAKO DANAS IZGLEDA KUĆA TOPALOVIĆA IZ KULTNIH MARATONACA: Nalazi se u CENTRU BEOGRADA, a 40 godina kasnije je ORONULA I ZAPUŠTENA
Foto: Printscreen YouTube

NEKAD I SAD

OVAKO DANAS IZGLEDA KUĆA TOPALOVIĆA IZ KULTNIH MARATONACA: Nalazi se u CENTRU BEOGRADA, a 40 godina kasnije je ORONULA I ZAPUŠTENA

Kultura -

Kultni film "Maratonci trče počasni krug" snimljen je davne 1982. godine, a o njegovoj neprolaznosti govori činjenica da je i dan-danas rado gledan kod domaće publike.

Familiju Topalović čini šest generacija muškaraca od kojih najmlađi ima 25 godina, a najstariji 120. Ko zna koliko ste puta, šetajući Beogradom, prošli pored kuće u kojoj su Topalovići iz filma živeli, a da niste obratili pažnju da je upravo to ta kuća.

Maratonci trče počasni krug
foto: Kurir TV

Naime, kuća u kojoj žive Topalovići i u kojoj se nalazi njihovo “Dugo konačište” nalazi se na uglu Zadarske i Srebreničke ulice na Kosančićevom vencu u centru Beograda. Oronula i zapuštena, dvospratnica Topalovića danas izgleda sasvim drugačije.

Na gornjem spratu kuće pojedini prozori su razbijeni, a unutra se vidi da se zidovi ljušte, malter otpada, a u samom dvorištu poređano je mnoštvo umetničkih slika.

Maratonci trče počasni krug
foto: Kurir televizija

Za snimanje je upotrebljena kao eksterijer, a scene unutra snimane su na drugim lokacijama i studiju. U ovom dvorištu snimane su i scene dešavanja ispred kuće, pa tako i jedna od najpoznatijih scena domaće kinematografije kada Bora Todorović (Đenka) izgovara ono čuveno “Da znate da je ukusan Pantelija“.

Melita Bihali, Maratonci trče počasni krug, Olja, sluškinja, seks, Topalovići
foto: Nebojša Mandić

Inače, početak filma snimljen je u Pančevu, u zgradi nekadašnje kafane. S druge strane, dom Bilija Pitona se nalazi na Topčideru, od meteorološke stanice naniže ka Rakovici.

Maratonci trče počasni krug
foto: Printscreen

Scena u kojoj Bora Todorović i Seka Sablić “vežbaju” za film, a on je oslovljava sa “kupačice moja”, snimana je na jezeru Trešnja, koje se nalazi oko 30 kilometara daleko od Beograda, na avalskom putu.

Maratonci trče počasni krug, Zoran Radmilović
foto: Printscreen YouTube

Jedan deo filma je sniman u Pančevu. Scena obračuna Topalovića i Bilija Pitona je snimana u ulici Đure Jakšića, a svega dvadesetak metara odatle se nalazi trg na kojem Bora Todorović objavljuje da ponovo radi bioskop.

(Kurir.rs/ Blic)

Bonus video:

03:48

Tajne kultnog filma Maratonci trče počasni krug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track