TITO JE BIO NAJVEĆI GLUMAC NA SVETU: Bane Trifunović u ulozi Maršala, otkriva ŠTA SE DOGODILO NA BRIJUNIMA i simboliku jedne slike
Foto: ATA images

iskreno

TITO JE BIO NAJVEĆI GLUMAC NA SVETU: Bane Trifunović u ulozi Maršala, otkriva ŠTA SE DOGODILO NA BRIJUNIMA i simboliku jedne slike

Kultura -

Glumac Branislav Bane Trifunović oživeo je lik Josipa Broza Tita u novoj predstavi "Bilo jednom na Brijunima", čija je beogradska premijera održana u Bitef teatru.

Komad pokušava da izmašta kako je između četiri zida protekao susret državničkog para Josipa Broza Tita i Jovanke Broz i holivudskih zvezda Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona.

Josip Broz Tito, Ričard Barton, Elizabet Tejlor
foto: Profimedia

Slavni par doputovao je u Jugoslaviju kako bi se holivudska zvezda pripremila za ulogu Tita u filmu "Bitka na Sutjesci", ali je do današnjeg dana ostala enigma šta se zapravo dogodilo na Brionima. Bane za Kurir otkriva kako je došlo do nove saradnje s Kokanom Mladenovićem i da li će njegov Tito biti dosadan.

Šta vas je privuklo ovoj priči? Kako ste došli na ideju da obrađujete susret koji se desio u julu 1971. godine?

Bilo jednom na Brijunima
foto: Petar Aleksić

- Predstavu smo uradili na osnovu fotografije dva bračna para na Brionima. Onda smo dugo razgovarali o tome šta tu sve postoji i otkrili milion stvari koje mogu da nas zanimaju kao glumce i ljude koji žive na ovom prostoru. Tito i Barton su bili simboli svog vremena.

Bilo jednom na Brijunima, Milan Marić, Branislav Trifunović, Tihana Lazović, Sanja Marković
foto: Petar Aleksić

Otkrili smo priču o tome ko je tu veći glumac, ali i sukob dva sveta, koji je neminovan i plodno tlo za pozorište. Niko se nije bavio time, a oni su proveli tri dana zajedno i niko ne zna šta se tamo zapravo dešavalo. Sve što je ostalo je nekoliko fotografija.

Da li je predstava zasnovana na istinitim događajima ili poseduje umetničku slobodu?

Josip Broz Tito, Ričard Burton, Elizabet Tejlor, Jovanka Broz
foto: Profimedia

- Ne znamo šta se tamo dešavalo. Mogli smo samo tu sliku da stavimo u društveni i politički kontekst u kom se odigravao susret. Priča koju ćemo pokloniti publici ne može da bude realna, a zapravo možda se baš tako i desilo.

Koliko je zahtevno tumačiti lik Josipa Broza Tita?

Branislav Trifunović
foto: ATA images

- Nije zahtevno igrati čoveka koji je, kako je rekao Ričard Barton, najveći glumac na svetu. Ako pročitate njegovu biografiju, shvatićete da je taj život potpuno neverovatan i ne može da se smesti u jednu predstavu. I da pročitate sve o njemu, ne možete da shvatite ko je taj čovek. Ne možete da se uhvatite za sve, jer je to nemoguće, već samo da hvatate deliće.

Ričard Barton je u svojim memoarima Tita opisao kao dosadnog. Da li će Maršal u vašoj izvedbi biti zanimljiviji?

ELIZABETH TAYLOR, Elizabet Tejlor, Tito, Josip Broz Tito, Jovanka Broz, Milan Marić
foto: Promo, Profimedia

- Iskreno se nadam da hoće. Pred samo snimanje "Sutjeske" Barton je rekao da će izvršiti samoubistvo ako Tito ne bude zadovoljan. I u tome su razlike od prvog pisma pa do memoara. Nešto se tu desilo, mi ne znamo šta, a svakako ćete videti, kad pogledate predstavu, šta mi mislimo da je moglo da se desi.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:10

RIČARD BARTON JE BIO OBIČNA BUDALA I PIJANICA: Titov unuk brutalno o glumcu NASTAO HAOS KADA JE GLUMAC POČEO DA SE UDVARA JOVANKI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track