SVI JE ZNAJU KAO DANKU IZ PESME TOME ZDRAVKOVIĆA: Retko su je zvali pravim imenom, a evo kako ga je dobila i ko je GLAVNI KRIVAC
Foto: Damir Dervišagić

Ovo možda niste znali

SVI JE ZNAJU KAO DANKU IZ PESME TOME ZDRAVKOVIĆA: Retko su je zvali pravim imenom, a evo kako ga je dobila i ko je GLAVNI KRIVAC

Kultura -

Legendarna voditeljka Televizije Beograd Danka Novović preminula je pre četiri godine u 76. godini. Rođena je u Prokuplju 1943. godine, a njeno ime opevao je mnogo godina kasnije Toma Zdravković.

Danka Novović, Danka Novovic
foto: Damir Dervišagić

Posle Prokuplja živela je u Uroševcu, a potom se sa majkom preselila u Beograd. Još kao osnovac volela je da recituje, glumi, igra i peva na školskim priredbama.Završila je Šestu beogradsku gimnaziju i nastavila da pleni na sceni.

Pevala je u prvom Omladinskom klubu u Beogradu, dok su repertoar koji je izvodila sa Minjom Subotom bile italijanske kancone, džez i rokenrol.

Studirala je Pravni i Filozofski fakultet ali, kako je govorila, nije imala vremena da ih završi.

Kao dvadesetogodišnjakinja, posle dvoipogodišnje pripreme sa lektorima, počela je televizijsku karijeru u direktnom prenosu – čitajući najavu programa.

Radila je i kao urednik Dnevnika, ali je sebe smatrala spikerkom – to je bio njen poziv.

Dragan Nikolić
foto: Dragana Udovičić

Nije propuštala igranke. Bila je prvakinja svoje gimnazije u gimnastici, družila se s ekipom s Crvenog Krsta, koja je bila nezamisliva bez Dragana Gage Nikolića. Nije propuštala ni čuvene zabave kod Laze Šećera.

Pesma nastala za klavirom

Za nju je čuveni Toma Zdravković napisao i otpevao pesmu "Danka". Kako je nastala pesma ispričao joj je Tomin brat. Toma je, pun inspiracije, jednog jutra probudio Novicu i rekao: "Jao, kakvu sam pesmu napisao, zove se 'Danka'."

"Seo je za klavir i Novici otpevao pesmu koja je zaista fantastična. Ali, u početku sam imala gard prema tome", ispričala je Danka.

Toma je Danki poslao buket od sto karanfila, koje je ona besno razdelila komšijama.

Danka Novović, Toma Zdravković
foto: Printscreen/Youtube

"Bila sam ljuta, nisam htela da govorim sa njim. Kasnije shvatila da je malo žena kojima je, s toliko emocija, otpevana tako lepa pesma. Verovatno je Toma, ne verovatno nego sigurno, mene voleo. Bio je možda malo zaljubljen, a to je bila njegova inspiracija. Na jednom dočeku Nove godine, kada je zapevao tu pesmu, prišla sam mu, izljubila ga i zagrlila. Bio je srećan kao dete", ispričala je Danka.

Danka Novović, Danka Novovic
foto: Damir Dervišagić

Otmenim držanjem, posebnom dikcijom i bojom glasa obeležila je televiziju u Jugoslaviji i Srbiji. Međutim, Danka nije bilo njeno ime. Zvala se Slobodanka.

"Ja sam se, igrom slučaja, rodila na dan oslobođenja Prokuplja - i otac mi je dao ime Slobodanka; i ta mala, intimna pojedinost govori ponešto o njemu", ipričala je Danka za TV novosti, a preneo je Jugopapir.

Kurir.rs

Bonus video:

05:17

UMEO JE DA UVREDI, PA POSLE DA PLAČE! Ove detalje o Tomi Zdravkoviću niste znali! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track