PREMIJERA PRVOG FILMA SNIMLJENOG U SVEMIRU: Na crvenom tepihu sve PUCA od glamura, a glavna zvezda je MILOŠ BIKOVIĆ (FOTO)
Foto: Damir Dervišagić

ne propustite

PREMIJERA PRVOG FILMA SNIMLJENOG U SVEMIRU: Na crvenom tepihu sve PUCA od glamura, a glavna zvezda je MILOŠ BIKOVIĆ (FOTO)

Kultura -

Beogradska premijera jednog od najiščekivanijih filmova "Izazov" Klima Šipenka, održana je večeras. Ova drama, koja predstavlja prvo ostvarenje snimljeno u orbiti oko planete zemlje, svoje prvo prikazivanje imala je u Moskvi pre devet dana.

premijera, film, Izazov
foto: Damir Dervišagić

Tada je filmska ekipa na čelu sa rediteljem i srpskim glumcem Milošem Bikovićem prošetala crvenim tepihom i upisala se u istoriju svetske kinematografije.

1 / 15 Foto: Damir Dervišagić

Takođe, na premijeri je viđena i majka Miloša Bikovića, kao i Jelena Tomašević i njen suprug, glumac Ivan Bosiljčić.

premijera, film, Izazov
foto: Damir Dervišagić

Viđen je Gordan Kičić, kao i njegov kolega Aleksandar Radoičić sa lepšom polovinom.

U galerijama ispod možete pogledati ko je još prošetao crvenim tepihom.

1 / 24 Foto: Damir Dervišagić

Takođe, na premijeri su se pojavile i Bikovićeve kolege iz predstave "Laž": Tamara Krcunović, Jelisaveta Orašanin i Miodrag Radonjić.

1 / 8 Foto: Damir Dervišagić

Radnja filma prati Juliju Peresild, koja igra talentovanog hirurga Evgeniju. Ona je prinuđena da ode u svemirsku stanicu, gde će morati da izvrši operaciju na teško ranjenom kosmonautu, koji je povređen tokom svemirske šetnje. Nemoguće je spustiti astronauta na Zemlju u takvom stanju, presuda zemaljskih lekara je nedvosmislena: neće uspeti!

Miloš Biković, film Izazov
foto: produkcija Yellow Black and White

"Izazov" je pre svega film o izboru. O izboru sa kojim se u nekom trenutku suočavaju svi. O izboru da li osoba u kritičnim okolnostima ostaje Čovek ili se, gurnuvši teret odgovornosti na okolnosti, tiho povlači. A onda mirno spavaj do kraja života. Pa, ili da te muči kajanje – za toliko zaista ima ko.

Odluka da se operiše u orbiti nije laka ne samo za Evgeniju, već i za ostale učesnike ove teške priče: glavnog projektanta (Vladimir Maškov), predstavnika Roskosmosa (Aleksandar Balujev), doktora, nastavnika heroine (Andrej Ščepočkin). Ovaj izbor nije lak ni doktoru Vladislavu, koji je zaljubljen u Jevgeniju, koji na zemaljskom monitoru posmatra operaciju (Miloš Biković).

Miloš Biković, film Izazov
foto: produkcija Yellow Black and White

Postoji nešto za brigu: doktor je obučen za izuzetno kratko vreme, niko nije obavljao takve operacije u bestežinskom stanju, nije bilo medicinskih asistenata u orbiti, a sama povreda nije bila obična. Kako na slici tvrde neke preduzimljive „odgovorne” osobe na Zemlji: "Astronauta treba prevesti kući, jer je smrt pri spuštanju nesrećan slučaj, a smrt na stanici je već zločin".

film Izazov
foto: produkcija Yellow Black and White

U početku, junakinja mora da razvije i održava tehničke uslove za rad u svemiru, dok se muški lekari obučavaju. Ona ima mnogo pitanja: gde da ugradi privid operacionog stola u skučeni odeljak stanice, kako da fiksira operisanu osobu u nultoj gravitaciji, kako da se fiksira na podu broda. A gde je, zapravo, u svemiru baš ovaj sprat?!

(Kurir.rs)

Bonus video:

05:32

PRISUSTVOVAĆEMO STVARANJU ISTORIJE! Miloš Biković otkrio za Kurir šta nam donosi prvi film sniman u KOSMOSU - IZAZOV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track