KOJA VIĐEN OČIMA PETORO FOTOGRAFA: Izložba posvećena frontmenu Discipline kičme na Kalemegdanu
Foto: Stefan Jokić

Jubilej

KOJA VIĐEN OČIMA PETORO FOTOGRAFA: Izložba posvećena frontmenu Discipline kičme na Kalemegdanu

Kultura -

Povodom 40 godina od izlaska prvog albuma Discipline kičme "Sviđa mi se da ti ne bude prijatno", na Kalemegdanu je otvorena fotografija izložba "Koja: Ja imam šarene oči", čiji su autori Zorica Kojić i Dragan Ambrozić.

Dušan Kojić Koja
foto: Stefan Jokić

Postavka obuhvata dela autora različitih generacija, bogatih fotografskih opusa ali različitih poetika, koje spaja posvećenost, autentičnost, ljubav prema rokenrolu i, u ovom trenutku najvažnije od svega - zajednički doprinos vizuelnom pamćenju jednog od najznačajnijih rok muzičara, beskompromisnog autora, nepokolebljivog Dušana Kojića Koju. Hronološka linija izložbe prati muzički put ovog velikog umetnika kroz objektive Goranke Matić, Predraga Popovića Buce, Stanislava Milojkovića, Andreje Kmetovića i Nemanje Đorđevića.

Dušan Kojić Koja
foto: Goranka Matić

- Dušan Kojić Koja rođen je 14. juna 1961. godine u Beogradu i spada među najuticajnije autore i muzičare srpske i jugoslovenske rok scene. Kroz sastave Šarlo akrobata i Disciplina kičme izgradio je reputaciju beskompromisnog stvaraoca, što je svojom originalnošću i inventivnošću snažno doprineo da ovdašnje grupe konačno počnu da razmišljaju o sebi kao delu svetskih muzičkih tokova i prime neophodnu dozu samopouzdanja za upravo takve poduhvate, sledeći primer svog velikog heroja - navode autori.

Prvi album Discipline Kičme "Sviđa mi se da ti ne bude prijatno" izašao je 1983. - dakle, pre tačno 40 godina - lansirajući od samog starta autentičan stil sa uticajima klasičnog roka Džimija Hendriksa, samoniklog panka i dadaističkih stihova, da bi potom usledila i remek-dela "Zeleni Zub na planeti dosade" (1989) i "Nova iznenađenja za nova pokolenja" (1991), koja su zauvek promenila lik ovdašnjeg rokenrola, postavljajući nove kreativne standarde za sve buduće generacije.

Dušan Kojić Koja
foto: Stefan Jokić

Londonskim razdobljem svoje karijere, sa novom internacionalnom postavom po imenu Disciplin A Kitschme, kao i povratničkom fazom nakon toga u Beogradu novog milenijuma, Dušan Kojić Koja ispisao je najubojitije i najneumoljivije stranice pobunjeničke muzike na ovim prostorima. Bez dlake na jeziku, munjevit, duhovit, gizdav i nepokolebljiv, ovaj briljantni ometač neukusa i kolotečine u našim životima, nadvisio je tako svako vreme u kome je delovao - uključujući i ovo današnje - držeći neprestano svojim savremenicima britke lekcije iz etike, estetike i filozofije zen građanstva, za kojima smo oduvek toliko žudeli.

Izložbu možete pogledati na platou ispred Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track