NOVI GLASOVI U KNJIŽEVNOSTI STEVAN, SAŠA I UROŠ: Autori koji iz Londona, Njujorka i Pariza pišu o svom zavičaju i ODRASTANJU
Foto: Gareth Rhys, Privatna Arhiva, Nebojša Babić

PREPORUKA

NOVI GLASOVI U KNJIŽEVNOSTI STEVAN, SAŠA I UROŠ: Autori koji iz Londona, Njujorka i Pariza pišu o svom zavičaju i ODRASTANJU

Kultura -

Za nove autore na domaćoj književnoj sceni čujemo tek kad uđu u uži izbor za Ninovu nagradu ili dobiju neko drugo veliko priznanje. Ipak, poslednjih nedelja pojavila su se tri zanimljiva romana koja potpisuju Stevan Vraneš, Saša Savić i Uroš Dimitrijević. Autori žive u Bristolu (Engleska), Njujorku (Amerika) i Parizu (Francuska), a povezuje ih to što pišu s velikom dozom nostalgije i emocija o svom zavičaju i odrastanju.

Nastavio da piše posle 15 godina

Najviše pažnje izazvalo je delo "Devojačka soba", debitantski roman Stevana Vraneša, koji je objavilo Dokaz izdavaštvo. Najavljen je kao roman o novim počecima, pokušajima da se sastavi život i ponovo pronađe njegov smisao.

Stevan Vraneš
foto: Gareth Rhys

- Kad prvi put nakon mnogo godina dođe iz Toronta u Beograd, glavni junak romana Aleksandar pokušava da živi ono što smatra da mu je nasilno oduzeto - bezbrižan i rasterećen život jednog dvadesetogodišnjaka. Duboko razočaran svojim dosadašnjim životom u Kanadi, odnosom sa ćerkama, karijerom i mnogim izborima koje je napravio ili koje su drugi napravili umesto njega, on nastoji da počne sve iz početka. Otpočinje intrigantno i uzbudljivo druženje sa dvostruko mlađim parom Milicom i Ognjenom, pripadnicima nove generacije Beograđana, koji se sudaraju sa sopstvenim željama, ambicijama, strahovima i sazrevanjem - zaplet je ovog romana.

Stevan Vraneš, Devojačka soba
foto: Promo

Stevan Vraneš rođen je 1979. godine u Beogradu, gde je diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Nakon više od petnaest godina pauze, pisanju se vratio pozorišnim komadom "Svedobro", koji je 2017. objavljen u časopisu Teatron, a zatim izveden u Narodnom pozorištu Užice i selektovan za Sterijino pozorje 2018. godine. Trenutno živi u Bristolu, na jugozapadu Engleske. Voli da piše u Jorkširu, jer ga podseća na Crnu Goru u kojoj je, kao dete, provodio leta, u Devonu, zbog dramatične obale Atlantika, i Andaluziji, jer je i zimi toplo i sunčano.

Saša Savić
foto: Privatna Arhiva

Paralelno s pokušajima da (p)ostane pisac, Vraneš održava u životu i karijeru stručnjaka za komunikacije, koja mu je omogućila da vidi svet i upozna ljude. Prošle nedelje istog dana predstavljeni su i dela "Četvrta violina", prva knjiga Saše Savića, uglednog marketinškog stručnjaka svetskih razmera, u izdanju Lagune, i Uroša Dimitrijevića "Daske". Savić je rođen u Tuzli 1967. godine, a odrastao je i živeo u Sarajevu do svoje 25 godine.

Saša Savić
foto: Laguna

- Vuk Ršumović mi je rekao da ova priča zvuči kao film. Radili smo na scenariju, a onda se desila korona. Imao sam rukopis, pa je pisanje tokom korone bila lična terapija da ostanem normalan. Knjiga je jedna studija ljudskih života u izbeglištvu. Svi traže neki izlaz, a ne osećaju da imaju realnu šansu da izađu. Sam naslov "Četvrta violina" puno govori. U životu možeš da budeš solista, prva i druga violina u orkestru, a ako si četvrta, onda si rezerva i svi muzičari se toga plaše. A u tom orkestru života niko neće da bude rezerva. Kad se desi rat, bilo gde u svetu, postaneš rezerva i želiš da se rešiš uloge i o tome je moja knjiga - kaže Savić za Kurir.

Ljubavna priča

Drugi roman "Daske" Uroša Dimitrijevića objavio je Dom kulture Studentski grad. Vuka, glavnog junaka proze Dimitrijevića, znamo iz njegovog prvenca "Siroti mali ratovi" (Presing, 2020), koji je ušao u uži izbor za Ninovu nagradu. U "Daskama" pratimo odrastanje ovog junaka, odnosno onaj trenutak kad dečak postaje mladić - u društvu skejtera u Nišu. Pored opisa uobičajenih konflikata - na tragu pravog bildungsromana: s roditeljima, nastavnicima, drugovima, sugrađanima, ono što je rečeno za prvi roman važi i ovde: "Ovo je ipak ljubavna priča."

Uroš Dimitrijević
foto: Kurir

Radnja je smeštena u 2004. godinu. Uroš je otkrio za Kurir da je nastao u Parizu, gde trenutno radi u strip industriji. Glavnom junaku Vuku puno pomaže i fudbaler Predrag Mijatović, koje je bio jedan od idola njegove mladosti. - Otac mi nije dao da zalepim njegov poster kad je pogodio prečku na Svetskom prvenstvu. Na kraju je on završio u sobi moje babe. Uđeš kod starih ljudi, a on te gleda. Ostala je ta ljubav. Nikad nisam igrao fudbal, a posle 1998. godine nisam ga više ni pratio. Mijatović je važan akter mog romana - rekao je autor.

Predrag Mijatović
foto: Kurir televizija

Uroš Dimitrijević je rođen 1991. u Nišu, a već duže vreme živi na drugim mestima. U Beogradu je radio kao novinar portala Vajs Srbija i BBC Njuz na srpskom jeziku. Kao novinar-saradnik i dalje piše za BBC i Oblakoder iz Pariza.

Kurir.rs

Bonus video:

01:29

Uroš Dimitrijević promocija knjige o Peđi Mijatoviću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track