JASNA ĐURIČIĆ I MILICA STEFANOVIĆ PRVI PUT NA SCENI HARTEFAKT KUĆE: Komad PRST prati bolni odnos majke i supruge nestalog u ratu
Foto: Hartefakt arhiva

ne propustite

JASNA ĐURIČIĆ I MILICA STEFANOVIĆ PRVI PUT NA SCENI HARTEFAKT KUĆE: Komad PRST prati bolni odnos majke i supruge nestalog u ratu

Kultura -

Najdugovečnija Hartefaktova predstava "Prst”, po tekstu Doruntine Baše, a u režiji Ane Tomović, sa Jasnom Đuričić i Milicom Stefanović u glavnim ulogama, 26. i 27. aprila u 20h biće izvedena na sceni Hartefakt Kuće. Predstava koja je ostavila snažan utisak na generacije ljubitelja pozorišta, svoju premijeru imala je 2012. godine u Bitef teatru.

predstava Prst
foto: Hartefakt arhiva

Jedanaest godina kasnije, predstava postaje deo redovnog repertoara Hartefakt Kuće pa će publika imati priliku da u tom intimnom i posebnom scenskom ambijentu u centru Beograda uživa u glumačkim bravurama Jasne Đuričić i Milice Stefanović.

- Dve žene. Ne mogu više zajedno, a ne mogu ni jedna bez druge. Jedini način da promene svoju situaciju je da jedna drugu povrede. Što se jače povređuju, to se više osećaju živim - kaže rediteljka Ana Tomović o pozorišnoj predstavi "Prst“.

Predstava je nastala po pobedničkoj drami Doruntine Baše na Hartefaktovom Konkursu za najbolji savremeni angažovani dramski tekst 2011. godine, a po rečima dramaturga Filipa Vujoševića: "bavi se bolnim odnosom između majke i supruge čoveka nestalog u ratnim sukobima 1999. godine.

predstava Prst
foto: Hartefakt arhiva

Deset godina kasnije, nadajući se da se njihov muž, odnosno sin, nekim čudom može vratiti, dve žene žive zarobljene u međusobnim optužbama, rivalstvu i borbi za moć, deleći pritom neizmernu bol za izgubljenom osobom i pokušavajući da se suoče sa istinom.“

Iako je ideja za dramu potekla od običaja da se u mnogim tradicionalnim kosovskim kućama još uvek dešava da žene nestalih u ratu i dalje žive sa muževljevom porodicom, Doruntina Baša osim o položaju žene u patrijarhalnom društvu piše i univerzalnu priču o tragičnosti i surovosti suočavanja s gubitkom usled ratnih dejstava.

predstava Prst
foto: Hartefakt arhiva

Tekst je u poslednjih deset godina postavljan u pozorištima u SAD, Italiji, Austriji, regionu, a nedavno je imao i svoju istambulsku premijeru.

O povratku predstave "Prst“ na scenu Doruntina kaže: "Duboko sam dirnuta što "Prst" i dalje živi na pozornicama širom Evrope i SAD-a, i što je Heartefakt Kuća odlučila da ga vrati na svoju scenu. Ako ništa drugo, to je skromna počast prošlosti koju nikada ne smemo zaboraviti i ponoviti.“.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:30

ALEKSANDAR RADOJIČIĆ O PREMIJERI ZALJUBLJENOG ŠEKSPIRA: Napravili smo sjajnu predstavu, drago mi je što sam deo ekipe

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track