RISTOVSKI JE SJAJAN GLUMAC, ALI NIJE ČUO ZA HAMLETA: Oskarovac Jirži Mencl o radu s našim zvezdama i Lazarovom BUNTOVNOM PONAŠANJU
Foto: Nemanja Nikolić, Nemanja Pančić

autobiografija

RISTOVSKI JE SJAJAN GLUMAC, ALI NIJE ČUO ZA HAMLETA: Oskarovac Jirži Mencl o radu s našim zvezdama i Lazarovom BUNTOVNOM PONAŠANJU

Kultura -

Češki filmski i pozorišni reditelj, glumac i scenarista Jirži Mencl, u svojoj bogatoj karijeri ostavio je neizbrisiv trag u svetskoj kulturi, a svoju slavu stekao je 1967. godine, kada je njegovo ostvarenje "Strogo kontrolisani vozovi" osvojilo Oskara za najbolji film na stranom jeziku.

Mencl je jedan od začetnika češkog novog talasa u kinematografiji, a pored blistave filmske karijere, ostavio je veliki trag i na daskama koje život znače.

Jirži Mencl
foto: Nemanja Pančić

Slavni reditelj stigao je u Dubrovnik 1982. godine, na festival Lovrijenc, gde je režirao komad "Hamlet" s Lazarom Ristovskim u naslovnoj ulozi. Svoje iskustvo i uspomene koje je poneo iz rada s domaćim glumcima Jirži je opisao u svojoj autobiografiji "Hirovita leta", gde je poseban segment posvećen njegovoj impresiji srpskim glumcem Lazarem Ristovskim, koji je, kako je Mencl otkrio u pomenutoj knjizi, tada prvi put čuo za Hamleta.

Hamlet i komunizam

Reditelj je za potrebe ovog izvođenja odlučio da izmeni kraj drame, imajući u vidu političke i društvene okolnosti u tadašnjoj Jugoslaviji.

Jirži Mencl
foto: Nemanja Pančić

- Znao sam koliko aktuelan može biti "Hamlet" nakon Titove smrti u Jugoslaviji, ugroženoj mogućom sovjetskom intervencijom. Izbacio sam Fortinbrasa i četiri kapetana i kraj, u kome intervencija strane vojske donosi mir. Umesto toga, na kraju drame na prazan presto seo je ulizica Osric. Dobro sam predvideo. Ubrzo nakon Titove smrti na njegov presto zaista su seli njegovi dvorjani - Milošević, a u Hrvatskoj Tuđman - navodi Mencl.

Vrhunska glumačka ekipa

Glumačku postavku, pored Ristovskog, činila su velika imena poput Mire Furlan, koja je tumačila lik Ofelije, i Ljube Tadića u ulozi Klaudija. Njegova impresija Ristovskim u tom momentu bila je ne tako pozitivna, imajući u vidu da tako vrstan glumac nikada pre nije čuo za Hamleta, a zbog njegovog buntovnog ponašanja otkazano je i nekoliko proba.

Mira Furlan
foto: Pritnscreen

- Dubrovačke letnje igre su veoma prestižne i stoga mi je Georgij Paro izabrao dobar tim, slavne i omiljene glumce. Za ulogu Ofelije doveo mi je Miru Furlan, zanimljivu curu, glumicu koja se kasnije afirmisala u Holivudu. Za ulogu Hamleta odabran je Lazar Ristovski (posle se pojavio u Pragu na snimanju Kusturičinog filma "Podzemlje"), koji je tada bio jugoslovenska glumačka zvezda, pa se tako i ponašao.

Lazar Ristovski
foto: Nemanja Nikolić

U nekoj popularnoj seriji glumio je Tita. Povremeno nam se napijao, izvodio svašta i sledeći dan bi proveo u istražnom zatvoru. Morali smo da otkažemo nekoliko proba. Ali bio je sjajan glumac, samo me je na početku proba iritiralo to što je za Hamleta, kao što se ustanovilo, nikada nije čuo, čitao ili ga gledao. Imao je prema njemu idealan devičanski odnos - ističe Jirži.

Ovacije publike

Premijerom je bio izuzetno zadovoljan, a nisu izostale ni ovacije publike i pohvale čuvenog glumca i reditelja Rudolfa Hrušinskog. A Ristovski je za maestralno odigranu ulogu osvojio priznanje "Orlando".

Lazar Ristovski, Goran Vesić, Promocija knjige
foto: Ana Paunković

- Lazar i svi ostali bili su sjajni na premijeri, predstava je bila uspešna. Snimak predstave kasnije sam pokazao gospodinu Hrušinskom. Nije imao razloga da me hvali reda radi, a rekao je da nije gledao bolju izvedbu "Hamleta" - piše Mencl.

Kritike i samokritika

Međutim, reprizno izvođenje komada nije zadovoljilo reditelja, te je odlučio da snimak pokaže glumcima, gde su svi primetili svoj propust, osim Ristovskog, koji je, kako navodi Mencl, jedino primetio koliko je bio zanosan na sceni.

Lazar Ristovski
foto: Ana Paunković

- Za glumce, pogotovu one s juga, tipično je da se nakon uspeha premijere opuste, pa prva repriza sledeće večeri nije valjala ama baš ništa. Snimio sam video i naterao glumce da je pogledaju. Zbog njihove profesionalne časti moram reći da su i oni bili utučeni zbog te reprize.

Svi - osim Lazara. On je zaista bio nadareni glumac. Sedeo je pred ekranom i uopšte nije delio zgražavanje sa ostalima. Gledao je sebe i govorio naglas - doslovce citiram: "Bože moj, kako sam lep!" Mnogo se sviđao sam sebi i insistirao je da snimak pokažem njegovoj supruzi - zaključio je reditelj.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:45

NOVA VLADA U OKTOBRU! Stiže pojačanje: Lazar Ristovski menja Maju Gojković? KAKO ĆE SE GLUMAC SNAĆI U ULOZI MINISTRA?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track