ZBOG NAS JE KENEDI ZAVOLEO BEOGRAD: Jovan Maljoković proslavio 80. rođendan koncertom! Muzikom 18 puta obišao SFRJ, ali i svet
Foto: Vladimir Šporčić

veliki umetnik

ZBOG NAS JE KENEDI ZAVOLEO BEOGRAD: Jovan Maljoković proslavio 80. rođendan koncertom! Muzikom 18 puta obišao SFRJ, ali i svet

Kultura -

Koncertom Okteta Jovana Maljokovića i Kamernog orkestara Roberta Lakatoša, u Domu omladine Beograda proslavio je Svetski dan džeza.

Jovan Maljoković, čuveni srpski džez saksofonista i kompozitor, i jedan od najdarovitijih violinista današnjice Robert Lakatoš izveli su svoj reprezentativni novi program u raskošnoj produkciji, pod nazivom "Na raskrsnici svetova".

Koncert je prvobitno izveden u produkciji 24. Novosadskog džez festivala, a svoju beogradsku premijeru je doživeo povodom Svetskog dana džeza. Virtuoznost Maljokovića i Lakatoša izmamila je ovacije publike u Domu omladine.

Jovan Maljoković
foto: Vladimir Šporčić

Maljoković je ovog januara proslavio svoj 80. rođendan i ovo je ujedno bio i njegov “Rođendanski koncert na Svetski dan džeza”.

Svetski dan džeza obeležava se širom sveta 30. aprila, kao zvaničan UNESCO praznik. Džez se u zvaničnim dokumentima UN od 2011. godine vidi kao "sredstvo sporazumevanja, dijaloga i jedinstva među ljudima".

Ko je Jovan Maljković?

Jovan Maljoković je rođen 1943. u Valjevu. Osnovao je prvi diksilend bend u Valjevu sa nepunih šesnaest godina. Jedan je od najplodnijih džez autora u Srbiji. Do sada je objavio devet autorskih albuma.

Sa Balkan salsa bendom predstavljao je Srbiju na mnogim festivalima – Rotvel džez festivalu u Nemačkoj, Festivalu Đango Rajnhart kraj Pariza i prestižnom Festivalu džeza u Montreu u Švajcarskoj, gde je oko 2.000 ljudi kraj koncerta dočekalo na nogama. Godine 2004. muzički su predstavljali SCG na Olimpijadi u Atini.

Sa Radmilom Karaklajić i Đoletom Marjanovićem učestvovao je na 16 velikih turneja po Sovjetskom Savezu. Sarađivao je sa poznatim džez muzičarima Lalom Kovačevim, Mišom Blamom, Milošem Petrovićem.

Jovan Maljoković
foto: Vladimir Šporčić

Kao gostujući muzičar pojavljuje se na albumima pop i rok muzičara (Riblja Čorba, Bijelo dugme, Zdravko Čolić, Piloti i drugi). Sa bendom Gorana Bregovića „Orkestar za svadbe i sahrane“ svirao je četiri godine. „Balkan salsa bend“, koji je osnovao Jovan Maljoković snimio je 10 albuma.

Dobitnik je Nagrade za životno delo koje dodeljuje Nišvil džez festival za 2015. godinu.

Jedan je od osnivača i umetnički direktor Valjevskog džez festivala koji okuplja isključivo domaće džez muzičare.

Jovan Maljoković
foto: Ana Paunković

- Moj otac Andrija Maljoković je u potrazi za boljim životom neposredno pre Drugog svetskog rata iz Kosovske Mitrovice krenuo u Ameriku. Stigao je do Subotice. Nije mu se svidela melanholija ravnice, pa se iznova dao u putešestvije. Skrasio se u Valjevu, gde je svoj mesarski zanat razvio u kasapnicu na glasu. Govorio je da Valjevo poput magneta privlači ljude i da se iz njega bez preterane muke ne odlazi - rekao je jednom prilikom, a piše Blic.

U svojoj bogatoj karijeri, proputovao je ceo svet, a Jugoslaviju je obišao osamnaest puta.

- Na turneje po SSSR-u išao sam osamnaest puta. Svirali smo i u Vladivostoku, Tbilisiju, Novosibirsku, Moskvi, Lenjingradu i svuda su sale bile dupke pune. Đorđe Marjanović je bio isto što i Elvis u Zapadnoj Evropi i SAD. Na nekom novogodišnjem slavlju naši domaćini su umesto votke u moju čašu sipali špiritus. Otpio sam gutljaj, zateturao se i umalo pao. Ko pije sa Rusima, mora biti spreman na sve. Dešavalo se da idu usred noći na aerodrom kako bi od pilota nabavili votku - rekao je u pomenutom intervjuu.

Čuvenog violinistu zaljubio u Beograd.

Najdžel Kenedi, Partizan, Biljana Obradović
foto: Dušan Milenković/FK Partizan

Kada je čuveni violinista Najdžel Kenedi prvi put došao u Beograd, prvo što je pitao organizatore kada je sleteo na aerodrom bilo je: "Gde je džez klub?" Posle nastupa proveli su ga po gradu i oko dva ujutro došao je u "Stupicu" gde smo ga mi apsolutno spremni dočekali. Svirao je sa nama do devet ujutro i rekao da je Beograd najbolje mesto na svetu. Bio je apsolutno očaran našim umećem - prisetio se Maljković.

U njegovoj muzici uživa ceo svet, a u posebnom sećanju će mu ostati svirka na Kubi.

Jovan Maljoković
foto: Vladimir Šporčić

- Sa grupom muzičara iz SFRJ našao sam se u februaru 1988. na Kubi, na najvećem karipskom festivalu. Kao orkestar Gut-Maljoković, gde god smo svirali u Havani lokalnu publiku isprovocirali smo na ples. Kubanske novine su nas slavile i organizatori su želeli da nas povedu na izlet po najlepšim plažama na istoku ostrva.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:14

ČUVENOG DŽEZ MUZIČARA I KOMPOZITORA MIŠE BLAMA: Njegova sestra Nada presrećna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track