ZAFRANOVIĆ NASTAVLJA SNIMANJE FILMA O JASENOVCU: Reditelj na mukama, traže se glumci, a ovde je zakazan novi KASTING
Foto: Damir Dervišagić, Ilustracija

u problemu

ZAFRANOVIĆ NASTAVLJA SNIMANJE FILMA O JASENOVCU: Reditelj na mukama, traže se glumci, a ovde je zakazan novi KASTING

Kultura -

Tokom leta biće nastavljeno snimanje filma "Zlatni rez 42" pod rediteljskom palicom Lordana Zafranovića, saznaje Kurir.

Lordan Zafranović
foto: Kurir Televizija, arhiva

Scenario, koji je čekao više od tri decenije u fioci o umetničkom kriku protiv zla i ubijanja u Jasenovcu, počeo je da se realizuje još prošle godine, a sada će deo ekipe raditi u Jagodini. Raspisan je veliki kasting, a reditelja i dalje muči ko će od dece igrati glavne uloge. Više od godinu dana traje kasting za najmlađe članove ekipe.

Za komentar smo pozvali i reditelja Lordana Zafranovića, koji je kratko rekao da ne može ništa da govori u vezi s filmom.

- Ne mogu da otkrivam informacije. Obratite se mojoj pres-službi - prokomentarisao je reditelj.

Predrag Miki Manojlović
foto: ATA images

Kako je odranije poznato, tekst "Djeca Kozare", koji je Arsen Diklić napisao još 1986, Zafranović je adaptirao i uveo pojedine nove scene kako bi što vernije prikazao događaje iz leta 1942. Pred kamere je prošle godine već stao Predrag Miki Manojlović, kojem će se u kasnijim radnim etapama pridružiti i Leon Lučev, Džek Dimić i Irfan Mensur.

Irfan Mensur
foto: Ana Paunković

- Ovaj film donosi jednu važnu poruku - da je na ovim našim prostorima moguć suživot. Kako se kaže: ne treba zaboraviti zlo, ali valja nam živeti zajedno. Tu smo gde smo. Bez obzira na sve istorijske trzavice, balkanski narodi moraju naći način da žive u dobru, ne u zlu - izjavio je Zafranović pred početak snimanja.

Glavnog negativca igraće Džek Dimić, koga smo gledali u drugoj sezoni "Kalkanskih krugova", a deo scena biće rađen u okolini njegove rodne Kozarske Dubice.

- Veoma sam uzbuđen i svestan odgovornosti koju nosim, i zbog filma i zbog uloge, ali mislim da će to biti jedan od najznačajnijih projekata u regionu u poslednjih 30 godina - izjavio je Dimić za Tanjug, čiji je otac preživeo užase Jasenovca.

Džek Dimič
foto: Promo

Kako je ranije u medijima objasnio Zafranović, jedan od važnijih razloga za broj 42 u imenu filma jeste to što je cela unutrašnja konstrukcija rađena po Leonardovom idealnom čoveku, koji je u tom budućem ostvarenju - scenariju "tako ponižen da se čovek mora stideti što je ljudsko biće od tog zla koje je napravljeno u Jasenovcu".

Naziv filma

Takođe, broj 42 označava kada je počeo taj ratni užas - 1942. godine, 42 velike sekvence ima u filmu, i 42 generacije ima od Avrama do Isusa Hrista. Autorsku ekipu, predvođenu Zafranovićem, čini više od 60 profesionalaca iz celog regiona, snimanje će imati dva dela i planirano je da traje skoro godinu dana.

Ceo projekat, koji čine film i TV serija od šest epizoda, podržan je od strane Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Telekoma Srbije i Vlade Republike Srpske.

Kurir.rs

Bonus video:

04:38

Lordan Zafranović otkrio detalje o svom novom filmu o Jasenovcu: Biće stravičnih scena!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track