DODELJENA NAGRADA USTANOVLJENA U ČAST POZNATOG PROFESORA: Ovo je laureat "Jovana Ljuštanovića"
Foto: Promo

svečanost

DODELJENA NAGRADA USTANOVLJENA U ČAST POZNATOG PROFESORA: Ovo je laureat "Jovana Ljuštanovića"

Kultura -

Međunarodni centar za književnost za decu ZMAJEVE DEČJE IGRE, Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu, i Fondacija „Jovan Ljuštanović 1954–2019“ prvi put dodeljuju Nagradu „Jovan Ljuštanović“ za najbolje kraće naučno delo u oblasti književnosti za decu i mlade.

Nagrada je ustanovljena u čast profesora i naučnog radnika Jovana Ljuštanovića, čiji je rad nemerljivo značajan u oblasti u kojoj se autori nagrađuju (književnost za decu), pa stoga i za našu kulturu u celini.

Ova nagrada takođe ima za cilj da podstakne autore na bavljenje literaturom za decu i mlade, ali i da pojača njenu vidljivost u našem javnom i kulturnom prostoru.

Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa, a dodeljivaće se bijenalno. Jednoglasnom odlukom žirija, u sastavu prof. dr Valentina Hamović (predsednica), prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, dr Milena Zorić Latovljev i dr Nedeljka Perišić, nagrada se dodeljuje dr Tijani Tropin, za rad pod naslovom „Poetika prostora u Garavom sokaku Miroslava Antića“.

Žiri je ocenio da je rad dr Tijane Tropin relevantan za zbirku koja je u centru analitičkog razmatranja, ali i za celinu Antićeve poetike, te predstavlja izuzetan doprinos proučavanju dela Miroslava Antića uopšte. Nagrada će dobitnici biti uručena 8. juna u 9.30 časova u Maloj sali Matice srpske.

Sponzor ovogodišnje nagrade je preduzeće „Hidroelektrane na Drini“, a. d. Višegrad.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:53

PROFESOR HEROJ KOJI JE SPASAO UČENIKE U VELIKOJ PLANI: Pouku nismo izvukli tada, a nećemo ni sada Posle bitke SVI SU GENERALI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track