KUSTURICA NIJE PRIMIO ZLATNU PALMU ZBOG OVOGA: Slavni režiser dobio je dva prestižna priznanja, a prvi put NIJE HTEO DA IDE U KAN
Foto: ATA images

na današnji dan

KUSTURICA NIJE PRIMIO ZLATNU PALMU ZBOG OVOGA: Slavni režiser dobio je dva prestižna priznanja, a prvi put NIJE HTEO DA IDE U KAN

Kultura -

Kanski festival 76. po redu trajaće do 27. maja, kada će se znati ko je dobitnik ovogodišnje Zlatne palme za najbolji film. Održava se svake godine u gradu Kanu na jugu Francuske još od 1946.

Na festivalu se prikazuju novi filmovi svih žanrova, uključujući i dokumentarne filmove, iz celog sveta, a predstavlja jedan od najprestižnijih i najpopularnijih filmskih festivala u svetu.

Kanski Festival, Nagrada, Profimedija, Zlatna Palma
foto: Profimedia

Na današnji dan 1985.godine tada jugoslovenski, a danas srpski režiser Emir Kusturica, osvojio je prvu Zlatnu palmu koju je u Kanu dobio jedan film sa ovih naših prostora i to "Otac na službenom putu".

Film "Skupljači perja" doneo je Gran pri žirija u Kanu, ali to nije bila palma iako je nagrada bila značajna, ipak je Palma najvažnija.

Emir Kusturica
foto: ATA images

Zlatna palma konačno je stigla 1985. godine i to za film "Otac na službenom putu". Bila je to udarna vest u informativnom prajm-tajmu. Pored toga, ovo ostvarenje nagrađeno je i sa tri Zlatne arene na Pulskom festivalu, kao i nagradom za najbolji scenario na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Kusta nije otišao u Kan

Zlatnu palmu je podigao neko od sarajevskih producenata izvinjavajući se što je nagrađeni režiser odsutan. Kusturica je složio opravdanje da je izostao jer pomaže u stavljanju parketa u stanu svog druga Mladena Materića.

Otac na službenom putu
foto: Printscreen YouTube

Kasnije će Kusturica otkriti da je ta priča sa parketom bila pokušaj da duhovitošću izbegne opis loših odnosa sa bosanskom vlašću. Ovaj film je bio nominovan i za nagradu Oskar u kategoriji najboljeg stranog filma.

Tada je propustio priliku da mu nagradu preda veliki Miloš Forman, ali problema sa preuzimanjem nagrade nije bilo kada je deset godina kasnije – 1995, dobio Zlatnu palmu za svoj film "Podzemlje", i to od čuvene Šeron Stoun.

Sinopsis filma

Otac na službenom putu
foto: Printscreen YouTube

U filmu "Otac na službenom putu" se opisuje Titov razlaz sa Staljinom 1948. godine, kao i početak ne samo lomova, već i veoma teških godina za mnoge jugoslovenske komuniste. Neoprezan komentar o novinarskoj karikaturi je dovoljan da glavni junak doživi mnoge zatvorske nesreće.

Otac na službenom putu
foto: Printscreen YouTube

Sada je njegova porodica prisiljena da se bori i čeka njegov izlazak iz zatvora. Film prati priču iz perspektive Malika, njegovog mlađeg sina, koji veruje rečima svoje majke o tatinom odlasku na službeni put.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:47

Emir Kusturica o Dostojevskom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track