OVE 4 NAMIRNICE POMAŽU KOD REUMATOIDNOG ARTRITISA: Umiruju simptome jer ishrana igra bitnu ulogu kod ove hronične bolesti
Foto: Profimedia

razjedanje zglobne hrskavice

OVE 4 NAMIRNICE POMAŽU KOD REUMATOIDNOG ARTRITISA: Umiruju simptome jer ishrana igra bitnu ulogu kod ove hronične bolesti

Žena -

Reumatoidni artritis spada u hronična zapaljenja koje uglavnom zahvata zglobove, ali se retko može dogoditi i da pređe na unutrašnje organe.

Ovo oboljenje spada u sistemske bolesti vezivnog tkiva, a nakon što dođe do razjedanja zglobne hrskavice i propadanja kostiju, posledice se javljaju u vidu bolova, ukočenosti i različitih deformacija.

Artritis
foto: Profimedia

Reumatoidni artritis je jako rasprostranjeno oboljenje koje se uglavnom češće javlja kod žena, uzrok je i dalje nepoznat, ali se zna da uticaj ima genetika, kao i različiti drugi faktori, kao štu su na primer, virusi i bakterije.

Počinje podmuklo i sporo se razvija

Jedan od problema je i što ga nećete oktriti na vreme, a prvi simptom koji bi trebalo da vas upozori jeste jutarnja ukočenost i bolovi prilikom pokreta.

Pored obavezne terapije, ishrana igra ključnu ulogu u našem zdravlju. Poznato je da dobro balansiranim i zdravim obrocima možemo dosta da pomognemo, ne i da izlečimo, ali svakako da olakšamo sebi.

Online kupovina, Hangar, Springwell, Artritis, Zglobovi, Bol, Otok, Hrskavica, Kosti
foto: Profimedia

Kao i kod svih drugih oboljenja, postoje i kod reumatoidnog artritisa namirnice koje bi trebalo što češće konzumirati, jer na neki način umiruju simptome ovog zapaljenja.

beli luk
foto: Shutterstock

Beli luk

Zahvaljujući svojim sumpornim jedinjenjima, on umiruje upalu.

Cvekla
foto: Prodimedia

Cvekla

Bogata je antioksidansima, pa osim što smiruje upalu, odlična je i u smanjenju rizika za razvoj raka i kardiovaskularnih bolesti.

Spanać
foto: Profimedia

Spanać

Ovo povrće je bogato vitaminom K i upravo zbog toga je poželjna namirnica kod reumatoidnog artritisa, piše B92.

Bundeva
foto: Profimedia

Bundeva

Sadrži karotenoide i antioksidanse koji ublažavaju upalu, a bogata je i biljnim vlaknima.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:26

Susret ukusa – hrana Centralne i Istočne Evrope i specijaliteti provincije Džeđijanga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track