SA JOKIĆEM IGRAO BASKET, A DANAS JE ZVEZDA SVETSKA OPERE: Sava Vemić konačno peva u Beogradu, a ovo je njegova ŽIVOTNA PRIČA
Foto: Privatna Arhiva

svetski, a naš

SA JOKIĆEM IGRAO BASKET, A DANAS JE ZVEZDA SVETSKA OPERE: Sava Vemić konačno peva u Beogradu, a ovo je njegova ŽIVOTNA PRIČA

Kultura -

U operi Žila Masnea "Don Kihot", koja će biti izvedena večeras (19,30) na Velikoj sceni pod dirigentskom upravom Đorđa Stankovića, u naslovnoj ulozi gostovaće bas Sava Vemić, naš višestruko nagrađivani operski pevač sa bogatom međunarodnom karijerom.

U podeli su i Željka Zdjelar (Dulsineja), Mihailo Šljivić (Sančo Pansa), Sara Ristić (Pedro/ Udvarač), Anastasija Stanković (Garsija/ Udvarač), Stefan Živanović (Rodrigez/ Udvarač), Siniša Radin (Huan), Predrag Gligorić (Šef razbojnika), Ivan Debeljak, Vuk Radonjić, Gavrilo Rabrenović i Slobodan Živković (Četiri razbojnika).

Sava Vemić
foto: Marina Lopičić

U predstavi učestvuju Orkestar i Hor ansambla Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Za Vemića, koji je već gostovao u Narodnom pozorištu u Beogradu, ovaj nastup biće od posebnog značaja jer će prvi put u karijeri pevati naslovnu ulogu u tom remek delu operske umetnosti čiji je libreto, prema pozorišnom komadu „Vitez tužnog lika" Žaka le Lorena inspirisanog kultnim romanom Miguela de Servantesa "Don Kihot", nastao iz pera Anrija Kaena. "Veoma se radujem ovoj ulozi, kao i susretu sa kolegama i beogradskom publikom. Tokom proba nisam imao bilo kakvu dilemu u vezi sa tim ko je danas Don Kihot, za šta se bori i zalaže. Jer, Masneova muzika, kao i sam tekst, daju njegovu jasnu sliku idealiste, optimiste i, možda najvažnije od svega, vernika u dobrotu i ljubav, ne samo prema voljenoj Dulsineji nego prema celoj prirodi i čovečanstvu. Veoma mi je drago što mi se ukazala prilika da već sada pevam ulogu Don Kihota iako još uvek nemam njegove godine. Siguran sam da će uloga vremenom, u narednim godinama, sazrevati u meni. S druge strane mislim da svi mi, hteli to da priznamo ili ne, nosimo u sebi ponešto od donkihotovskog karaktera, pa tako poistovećivanje sa likom postaje lakše" - smatra Vemić koji je, u rodnom Beogradu, završio Fakultet muzičkih umetnosti u klasi profesora Nikole Mijailovića.

Nikola Mijailović
foto: Narodno pozorište / Željko Jovanović

U periodu od 2014. do 2017. godine usavršavao se u Operskom studiju Metropoliten opere u Njujorku (SAD) pod vođstvom dirgenta Džejmsa Livajna, paraleleno radeći sa više pevača kao što su Dimitris Kavrakos, Renata Skoto, Bonlado Đajoti, Šeril Milns...

Sava Vemić, Nikola Jokić, Domingo
foto: Starsport, EPA, Marina Lopičić

Sava Vemić u Beograd stiže iz Pariza, a debitovao je u čuvenoj Metropoliten operi u Njujorku pored Plasida Dominga. Mladi bas gradi uspešnu karijeru na velikim operskim scenama širom sveta, a mogao je da bude i uspešni košarkaš.

- Sa osam godina počeo sam da igram košarku. Nosio sam broj 10 zato što sam voleo Sašu Đorđevića. Moja sestra Ana je svirala violinu i ja bih se preko dana bavio sportom, a kod kuće bih slušao seku kako vežba. Sa 16 godina je ona meni rekla da imam lep glas i da bi trebalo da ga školujem. Poslušao sam je - objašnjava Savo za Kurir i dodaje:

Vaterpolo, SP, Košarka, Finale, Saša Đorđević, čestitka
foto: Sasa Pavlic

- Veza između pevanja i košarke postoji. Pevač je vokalni atleta i pevanje bez mikrofona zahteva dobru fizičku spremu. A farmaciju sam upisao jer sam mislio da je to posao od kog može da se živi u Srbiji. Nakon diplomiranja sam odlučio da upišem Muzičku akademiju i da pevanje bude moj životni poziv.

Nemanja Jokić, Kosta Perović
foto: Nemanja Nikolić, @starsport

Inače, Sava Vemić u Njujorku je igrao košarku. Učestvovao je tamo u košarkaškoj humanitarnoj akciji "Trojka iz bloka" i osvojio je treće mesto. Prvo je pripalo Nemanji, bratu Nikole Jokića.

- Nemanja je zasluženo bio bolji. Dao je više trojki. Imam pehar. Nikolu nisam imao prilike da upoznam. Video sam ga preko Skajpa. Jokić je rekao da, ako mislimo da je Nemanja dobar, onda smo mi veoma loši košarkaši. Nasmejali smo se svi toj njegovoj izjavi - govorio je Vemić svojevremeno za Kurir.

Kurir.rs

Bonus video:

00:21

NOVA KARMEN STIGLA U BEOGRAD! Ana Brnabić i njena partnerka Milica gledaju sprektakl iz prvih redova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track