NIKO NE IGRA SONJU SAVIĆ! Rreditelj ANDRAŠ URBAN pred premijeru predstave o slavnoj glumici i njenoj tragičnoj SUDBINI!
Foto: Morava.info, Vladimir Nikitović

prva izvođenja u čačku i beogradu

NIKO NE IGRA SONJU SAVIĆ! Rreditelj ANDRAŠ URBAN pred premijeru predstave o slavnoj glumici i njenoj tragičnoj SUDBINI!

Kultura -

U Kulturnom centru Čačak u ponedeljak veče će premijerno biti izvedena predstava "Ko igra Sonju Savić?" u režiji i po konceptu Andraša Urbana. Dramaturgiju potpisuje Vedrana Božinović, a uloge tumače Nikola Voštinić, Bratislav Janković, Borjanka Ljumović, Ivana Terzić i Julija Petković.

Andraš Urban, Ko igra Sonju Savić
foto: Promo

Dve večeri kasnije očekuje se i beogradska premijera u Bitef teatru.

- Ovo nije predstava o Sonji Savić u muzejskom ili bibliotekarskom smislu, ali je svaki momenat u predstavi inspirisan njenim životom ili našim refleksijama što se njenog života tiče. To jeste predstava o životu umetnika u ovim vremenima na ovim našim prostorima. Lično sam, radeći na predstavi, imao odnos prema Sonji kao prema nekoj ikoni nepokolebljivosti i istrajnosti, osobi koja ne prodaje svoje principe - rekao je na predstavljanju predstave reditelj Andraš Urban.

Sonja Savić
foto: Jugoslovenska Kinoteka, Ustupljene fotografije

On je istakao da je rad na projektu možda najteži stvaralački proces u njegovom životu, imajući u vidu i okolnosti i temu kojom se predstava bavi.

- Baviti se Sonjom Savić nije baš radosni hod pored reke pod suncem, nego je priča vrlo bolna i depresivna. Ali mislim da smo se izborili s tim. Imamo jednu vrlo dinamičnu, živahnu i zanimljivu predstavu koja govori svakoj publici, znači nije predstava za pozorišne eksperte, nego za pozorišnu publiku koja na predstavu dolazi otvorenog srca i uma - naglasio je Urban.

Andraš Urban, Ko igra Sonju Savić
foto: Morava.info, Vladimir Nikitović

Sonja Savić u ovoj predstavi do publike dolazi kroz pet likova.

- Predstava nije dramskog karaktera i nije skulptura Sonji Savić. Nadam se da će to što je ona predstavljala izlaziti kroz izvođenje predstave. I kroz pet glumaca, i kroz muziku Irene Popović Dragović, i kroz tekst Vedrane Božinović. Dakle, niko ne igra Sonju Savić, ali je svi igraju. Verujem da će se lik Sonje Savić pojaviti kao neki oblak, metaforički govoreći, iznad predstave - rekao je poznati reditelj.

Urban, novi upravnik Novosadskog pozorišta, osvrnuo se i lični utisak o velikoj glumici.

- Mislim da je Sonja jedno od poslednjih izvođenja kod nas imala u subotičkom pozorištu "Deže Kostolanji". Ovo će biti priča o izgubljenim generacijama i talentima. O tome kako na ovim prostorima samo do određene granice postojimo, a onda se sve samelje u nešto... - izjavio je Andraš Urban, koji u ovom projektu potpisuje i scenografiju.

Andraš Urban, Ko igra Sonju Savić
foto: Promo

Ulaz na predstavu je besplatan, a karte je neophodno preuzeti na blagajni Kulturnog centra Čačak. Predstava je nastala u koprodukciji Gradskog pozorišta Čačak i Bitef teatra, a deo je programa "Čačak prestonica kulture Srbije 2023".

Sonja Savić, grob
foto: Kurir/Denis Čeković

Preminula u 47. godini

Sonja Savić preminula je sama i ostavljena u svom stanu u Beogradu u septembru 2008. u 47. godini. Bila je poznata na prostoru čitave bivše Jugoslavije po nizu filmskih uloga, u ostvarenjima "Davitelj protiv davitelja", "Una", "Čavke", "Šećerna vodica", "Balkanski špijun", "Kako je propao rokenrol", "Mi nismo anđeli" i mnogim drugim.

Kurir.rs

Bonus video:

00:48

SONJA KOLARČIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track