Predstava Ateljea 212 “Kao sve slobodne djevojke “ na XXII Festivalu u Zenici,osvojila je značajne nagrade
Foto: Promo/Boško Đorđević

Predstava Ateljea 212 “Kao sve slobodne djevojke “ na XXII Festivalu u Zenici,osvojila je značajne nagrade

Kultura -

XXII festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2023:, u sastavu Emin Bilge (Turska), Hasan Zahirović (Češka) i Adnan Lugonjić (Bosna i Hercegovina)

Nagrada za najbolju režiju, dodjeljuje se

Selmi Spahić (Atelje 212)

Nagrada „Radovan Marušić“ za najbolje likovno oblikovanje predstave (scenografiju, kostimografiju, dizajn svjetla), dodjeljuje se:

Scenografija: Zorana Petrov

Kostimografija: Selena Orb

Specijalna nagrada:

Kolektivna igra: Kao i sve slobodne djevojke

Atelje 212
foto: Promo/Boško Đorđević

Ovo je treći komad Tanje Šljivar (nakon Pošto pašteta i Režim ljubavi) koji će imati prvo domaće izvođenje u pozorištu Atelje 212. Komad KAO I SVE SLOBODNE DJEVOJKE je praizvedbu imao u Dojčes Teatru u Berlinu, a između ostalog je javno čitan i izvođen pored Nemačke, u Čikagu u Sjedinjenim Američkim Državama, te hrvatskoj, Austriji, Italiji…

Atelje 212
foto: Promo/Boško Đorđević

KAO I SVE SLOBODNE DJEVOJKE je prva predstava, jedne od najuspešnijih rediteljki iz regiona, SelmeSpahić u Ateljeu 212. Ovo je drugi put da Spahić režira neki tekst Tanje Šljivar, nakon što je uspešno postavili na scenu komad Grebanje ili kako se ubila moja baka. Premijera je bila 21 .oktobra 2022.na sceni Mira Trailovič Atelje 212.

Atelje 212
foto: Promo/Boško Đorđević

U predstavi KAO I SVE SLOBODNE DJEVOJKE igraju Ana Mandić, Milica Mihajlović, Marta Bjelica, Jelena Stupljanin, Ermin Bravo i Marko Grabež,Minja Aleksić,Vera Jovanović.

Atelje 212
foto: Promo/Boško Đorđević

Autorski tim čine dramaturg Dimitrije Kokanov, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Selena Orb, kompozitor Draško Adžić, koreografkinja Ana Dubljević, korepetitorka Ana Ćosić i saradnik za scenski govor dr Dejan Sredojević.

Atelje 212
foto: Promo/Boško Đorđević

KAO I SVE SLOBODNE DJEVOJKE je komad koji istražuje društveni fenomen kada je sedam trinaestogodišnjih devojčica zatrudnelo na školskoj ekskurziji. Šljivar u ovim tekstom daje glas ženskim, mladim subjektima kojima je govor u javnom prostoru onemogućen, a sama iskustva ovih subjekata su neretko interpretirana i obrađane iz ideoloških stanovišta i perspektiva sveta odraslih koji na devojčice ne gleda kao na ravnopravne društvene subjekte. Reč je o tekstu koji razotkriva diskriminatorne odnose spram ženske, devojačke, maloletničke seksualnosti, njihovih doživljaja sveta, tradicionalnih vrednosti i starih društvenih tekovina u kojima žive i odrastaju, a koje svojim delovanjem preispituju.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track