BEOGRADSKA FILHARMONIJA S MEHTOM U BEOGRADU, TIRANI I SKOPLJU: Maestro ima 87 godina, a 11. put nastupa s našim orkestrom
Foto: Marko Đoković

lepo

BEOGRADSKA FILHARMONIJA S MEHTOM U BEOGRADU, TIRANI I SKOPLJU: Maestro ima 87 godina, a 11. put nastupa s našim orkestrom

Kultura -

Povodom velikog jubileja - stogodišnjice orkestra, Beogradska filharmonija priređuje gala koncert s legendarnim maestrom Zubinom Mehtom, 20. juna na Kolarcu. Ulaznice za ovaj spektakl su od 1. juna u prodaji na blagajni Filharmonije (Studentski trg 11), kao i onlajn.

Zubin Mehta
foto: Marko Đoković

Gala koncert ujedno otvara regionalnu turneju Mehte i Beogradske filharmonije, koja se nastavlja u Tirani i Skoplju, u okviru inicijative Otvoreni Balkan. Jedan od najvećih dirigenata današnjice i najznačajniji prijatelj Beogradske filharmonije dokazani je autoritet u iniciranju izgradnje mostova između različitih kultura. Svojom jedinstvenom energijom i vizijom doprineo je rušenju brojnih barijera koristeći snagu muzike. Maestro Mehta je s velikim entuzijazmom podržao inicijativu Otvoreni Balkan između Srbije, Albanije i Republike Severne Makedonije, a zajedno s Beogradskom filharmonijom prirediće vrhunske muzičke događaje za publiku ovih zemalja. Na sva tri koncerta Mehta će predvoditi orkestar u izvođenju Simfonije br. 7 Ludviga van Betovena i "Fantastične simfonije" Ektora Berlioza. Nakon gala koncerta na Kolarcu 20. juna, slede nastupi u zgradi Nacionalne opere Tirane 22. juna i u Filharmoniji Republike Severne Makedonije 24. juna.

Zubin Mehta
foto: BG Filfarmonija

Danas 87-godišnji maestro, aktivni je dirigent nemerljive veličine. Na svetskoj muzičkoj sceni prisutan je više od 60 godina s nastupima koji su postali istorijski. Koncert povodom stogodišnjice orkestra biće njegov 11. nastup s Beogradskom filharmonijom, a poslednji put je to bilo 2021. godine povodom obeležavanja šest decenija od prvog nastupa s Filharmonijom, što je ujedno bio i njegov debi. Bio je veliki prijatelj s Ivanom Tasovcem.

Kurir.rs

Bonus video:

00:22

GONCIĆ O TASOVCU: Bio je moj prijatelj, razmišljao je specifično, svi smo iznenađeni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track