FRANCUSKA I PARIZ SU ZA STVARAOCE IZ SRBIJE UVEK BILI UMETNIČKA MEKA: Festival francuskog filma donosi ostvarenja direktno iz Kana
Foto: Filip Olćan

ne propustite

FRANCUSKA I PARIZ SU ZA STVARAOCE IZ SRBIJE UVEK BILI UMETNIČKA MEKA: Festival francuskog filma donosi ostvarenja direktno iz Kana

Kultura -

Peti festival francuskog filma održaće se od 14. do 18. juna u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Publika će gledati i najnovija ostvarenja iz Francuske, od kojih više njih pripadaju ovogodišnjoj selekciji Kanskog festivala. Kum ovogodišnjeg izdanja Festivala francuskog filma je reditelj Srdan Golubović, nagrađivani autor čiji filmovi su ostvareni u koprodukciji s Francuskom.

Fesrtival francuskog filma
foto: Filip Olćan

- Moj otac je bio francuski đak, a ja imam dva filma koja su francusko-srpska koprodukcija. Francuska i Pariz, za umetnike iz Srbije, uvek su bili umetnička meka, umetnici su išli da se školuju i da grade svoje velike međunarodne karijere, od slikara pa do filmskih autora i pisaca. Umetničke veze naše dve kulture su mnogo duboke i mnogo intimne. To što će se projekcije održati na otvorenom pravi je dokaz i primer da se film slavi na najbolji mogući način - objasnio je Golubović, dok je na konferenciji za medije direktor festivala Igor Stanković otkrio nekoliko naslova koji će biti prikazani.

Fesrtival francuskog filma
foto: Filip Olćan

- To je film "Normalna" Olivjea Babinea, ali i ostvarenja u kojima je publika uživala na Kanskom festivalu i u francuskim bioskopima nekoliko nedelja pre njega. Dobitnik Srebrnog medveda za najbolju režiju u Berlinu Filip Garel dolazi s filmom "Velika kola", u kom se pojavljuje njegova cela porodica. Debitanski film Stefana Kastana "Vinsent mora da umre", koji je u Kanu imao premijeru u okviru programa Nedelja kritike, biće prikazan kod nas.

Fesrtival francuskog filma
foto: Filip Olćan

Gledaćemo i istinitu priču Sebastijana Tilara o usponu jednog šefa kuhinje "Pod zvezdama", ali i film "Toranj" Gijoma Niklua. Anisa Bonfon donosi nam svoj najnoviji film "Kuća", koji je pre nekoliko meseci imao svoju francusku premijeru. Zahvalio bih se, pored svih pomenutih, i Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve, koja nam tehnički pomaže da realizujemo ovu manifestaciju - rekao je Stanković.

Ulaz na festival je besplatan, a satnica i finalni program biće uskoro objavljeni.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:32

Zatvoren 12. Međunarodni filmski festival u Pekingu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track