BATA NIJE DELIO ULOGE NA VELIKE I MALE, A OVA MU JE BILA OMILJENA: U čast 90. rođendana porodica najavila osnivanje FONDACIJE
Foto: ATA Images

ČUVAJU USPOMENU NA VELIKANA

BATA NIJE DELIO ULOGE NA VELIKE I MALE, A OVA MU JE BILA OMILJENA: U čast 90. rođendana porodica najavila osnivanje FONDACIJE

Kultura -

Domaću kinematografiju obeležio je legendarni glumac Velimir Bata Živojinović, a povodom 90 godina od njegovog rođenja sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci priređena je izložba studentskih plakata, maraton filmova i dolazak dve Zlatne arene u njegov legat.

Valter brani Sarajevo
foto: Promo RTS

Umetnik kog su svi obožavali - ne samo od Vardara do Triglava već i u dalekoj Kini - važi i za glumca s najvećim brojem uloga u domaćoj kinematografiji. Bio je Valter, Stole u "Bici na Neretvi", trgovac perjem Mirta, oficir JNA Gvozden, koji je "drugu Titu išao na sahranu 350 kilometara peške". Iako je najpoznatiji po ulogama u partizanskim filmovima, Živojinović je ostvario i zapažene uloge u ostvarenjima čuvenih reditelja jugoslovenskog crnog talasa.

Istorijski poduhvat

Svedok o pečatu koji je ovaj glumac ostavio na domaću kinematografiju bio je Radoslav Zelenović, koji je za Kurir potvrdio da rad Bate Živojinovića predstavlja svojevrsnu kinoteku za sebe.

Radoslav Zelenović, životna ispovest
foto: Nenad Kostić

- Iako je Bata otišao, on je i dalje prisutan, jer nema dana da se neki od njegovih filmovima ne prikazuje na televiziji ili u bioskopu Kinoteke. Odlaskom Bate Živojinovića završena je jedna epoha. Više od 300 uloga koje je odigrao na filmu obeležilo je jugoslovensku kinematografiju od Slovenije do Makedonije na najbolji način.

I dan-danas mnogi filmovi, kao što je bila hrvatska "Breza" Ante Babaje, smatraju se najboljim filmovima te kinematografije. Kinoteka čuva 300 njegovih filmova, što predstavlja jednu kinoteku samu za sebe. To je Batina zaostavština za budućnost. Moramo da prikazujemo te njegove filmove - ispričao je Zelenović za Kurir.

Valter, Valter brani Sarajevo, Bata Živojinović, Velimir Bata Živojinović
foto: Printscreen Youtube

Bez Bate Živojinovića nije mogao da se zamisli jugoslovenski film i on nije pravio razliku između velikih i malih, a Zelenoviću je poverio da mu je omiljena uloga bila u ostvarenju "Tragovi crne devojke".

- Meni se posrećilo da smo iz poslovnog izgradili i prijateljski odnos. Zanimljivo da je u filmovima igrao i na slovenačkom i na makedonskom jeziku. Ne postoji veliki reditelj i glumac s kojim nije radio. Nikada nije delio uloge na velike i male. Jednom sam ga pitao koja mu je omiljena, a one me pitao: "Šta ti misliš?". Rekao sam "Tragovi crne devojke", gde igra malu ulogu Šintera. Složio se s tim i čak je javno izjavio da mu je ta rola bila omiljena. Vidite samo ulogu u filmu "U raljama života" - bio je ekspert da od male uloge napravi onu koja se pamti - otkrio je Zelenović.

Fondacija

Dina Živojinović
foto: Aleksandar Jovanović

Kako se velikani ne zaboravljaju, svedoči i rad Dine Živojinović, koja zajedno sa ostalim članovima porodice neguje sećanje na slavnog dedu. Pred njom je odgovoran zadatak - u toku je osnivanje fondacije "Velimir Bata Živojinović", čiji će biti direktor.

- Inicijativa za osnivanje Fondacije je došla sa moje strane, pre sedam godina, kada sam se preselila nazad u Srbiju, međutim odlučili smo da sačekamo pravi trenutak da pokrenemo svoje ideje u delo. Ove godine se navršava 90. godina od Batinog rođenja, te smo odlučili da iskoristimo ovaj jubilarni broj koji će obeležiti novo poglavlje.

Bata Živojinović
foto: Aleksandar Jovanović Cile

Fondacija će imati dve delatnosti: baviće se očuvanjem Batinog lika i dela, a pružaće i podršku mladim generacijama, koje nemaju uvek sredstava da razvijaju svoj talenat u ovoj grani umetnosti. Planirane su razne radionice iz svih oblasti umetnosti vezanih za film, osnivanje Batinog muzeja, kao i dodele stipendija i projekti u kojima će se birati učesnici na osnovu konkursa - objašnjava Dina Živojinović za Kurir.

(Kurir.rs)

Bonus video:

09:09

ISPRAVLJA SE NEPRAVDA: Nova spomen ploča Bati Živojinoviću biće zakucana ekserima (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track