STRUČNJAK SA HARVARDA GARANTUJE DA SU OVE 3 REČI SAVRŠEN ODGOVOR KAD VAS NEKO VREĐA: U trenu ćete im zapušiti usta bez svađe!
Foto: Arne Trautmann / Panthermedia / Profimedia

PROBAJTE

STRUČNJAK SA HARVARDA GARANTUJE DA SU OVE 3 REČI SAVRŠEN ODGOVOR KAD VAS NEKO VREĐA: U trenu ćete im zapušiti usta bez svađe!

Zanimljivosti -

Sa vremena na vreme dešava se da naši prijatelji, ili čak članovi porodice potpuno puknu na nas i upute nam neprikladan komentar ili uvredu. Nije lako nositi se sa takvom situacijom.

Sara Džejn Ho, stručnjak za bonton i društvene konvencije, obučena na Harvardu, otkriva kako je ispravno reagovati u datoj situaciji. Ako se nađete na udaru drskog komentara, najbolji način da na isti odgovorite jeste ljubaznošću i postavljanjem samo jednog jedinog pitanja!

nasilje, svađa, žena, muškarac, nasilje nad muškarcima
foto: Shutterstock

- Jesi li dobro? - to je sve što treba da kažete!

- Ako mi prijatelj kaže nešto loše, ja ga obično pogledam i pitam ga: "Da li si dobro?" - kaže Ho, dodajući da ne treba koristiti drzak i oštar ton, već onaj prijateljski.

Te tri proste reči ne samo da će signalizirati da komentar niste shvatili lično, već i da ga nimalo ne cenite, piše "CBNC".

- Na ovaj način se ne ponašam defanzivno, već pažljivo i na taj način stavljam drugu osobu pod kontrolu - ističe Ho.

Ćutanje neće imati isti efekat, i prikladnije je koristiti ovu metodu kada osoba koja vas vređa nije vaš prijatelj i zahteva malo više formalnosti.

Stres, Vikanje, Šef, Loš šef, posao
foto: Shutter

- Često osećam da kada su ljudi nepristojni najbolja stvar je jednostavno ne reći ništa. Neka se naslađuju i neka se "uguše" u svom lošem ponašanju - dodaje ovaj stručnjak.

Bez obzira na to od koga ste dobili ružan komentar, ne zaboravite da ne smete da mu dozvolite da utiče na vaše raspoloženje.

- Najveća moć je dokazati da druga osoba nema moć nad vama - zaključuje Ho.

(Kurir.rs/ŽenaBlic)

Bonus video:

01:26

POSAO NE IDE U KUĆU! Milan i Katarina Gromilić otkrili tajnu uspešnog braka EVO KO DRŽI STVARI POD KONTROLOM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track