U SUSRET 57. BITEF FESTIVALU: Nikita Milivojević, kao novi umetnički diretkor, održaće tradiciju festivala i najavio BOGAT PROGRAM
Foto: Nenad Šugić

poznat program

U SUSRET 57. BITEF FESTIVALU: Nikita Milivojević, kao novi umetnički diretkor, održaće tradiciju festivala i najavio BOGAT PROGRAM

Kultura -

Beogradski internacionalni teatarski festival - Bitef, održaće se od 3. do 10. oktobra pod sloganom "Snago, ne pristaj da budeš nečija". Tokom trajanja manifestacije, publika će uživati u komadima iz Srbije i regiona, a festival će otvoriti nemačka predstava "Deca sunca " na sceni JDP.

Novi umetnički direktor Bitefa je Nikita Milivojević.

Bitef festival
foto: Nenad Šugić

- Kada kažem Bitef festival, mislim na kontinuitet. Uvažavanje i poštovanje onoga što su 57 godina pre nas radili drugi umetnički direktori od izuzetne je važnosti. Zahvalan sam prethodnom umetničkom direktoru Ivanu Medenici, s kojim sam se čuo i dogovorio o tome da sačuvamo prolog festivala, koji je bio njegova ideja. Odlučili smo da predstava "Božanstvena komedija" Franka Kastrofa, koju je Medenica želeo da selektuje, bude izvedena 3. oktobra u BDP, van konkurencije. Ovogodišnje izdanje Bitefa biće u koselektorskom duhu s Tijanom Glumić i Ksenijom Đurović, a prateći programi će ostati isti - objasnio je Milivojević.

Božanstvena komedija, Beogradsko dramsko pozorište
foto: Dragana Udovičić

Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić istakla je važnost ovog festivala za Beograd.

- Prepoznat po kontinuitetu izražavanja i istraživanja, Bitef je postao sinonim za eksperiment. Grad Beograd izdvojio je 35 miliona dinara u ovu svrhu i nastaviće da promoviše kulturu, umetnost, kreativnost i inkluzivnost - izjavila je ona.

predstava Jeanne
predstava Jeannefoto: Markus Garder

Prvi put na ovom festivalu biće izvedena predstava "Jeanne" Anje Suše, svojevremeno selektorke Bitefa, ali i komad koji je pobedio na Venecijanskom bijenalu 2019, dok je poslednje veče rezervisano za predstavu "Wakatt", u produkciji belgijskog teatra Burkine Faso.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:07

LEPA BRENA FENOMEN: Od zvezde do USPEŠNE BIZNISMENKE! Evo kako se TRANSFORMISALA njena karijera (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track