OVO JE 5 FILMOVA KOJE OČEKUJEMO NA JESEN 2023. U BIOSKOPIMA: Svi jure rekord Tome i Južnog vetra! Nove slike sa snimanja NEDELJE
Foto: Damir Dervišagić, Privatna Arhiva

sitno do premijere

OVO JE 5 FILMOVA KOJE OČEKUJEMO NA JESEN 2023. U BIOSKOPIMA: Svi jure rekord Tome i Južnog vetra! Nove slike sa snimanja NEDELJE

Kultura -

Filmovi "Toma" i "Južni vetar" vratili su publiku u bioskope, a ove jeseni očekuju nas zanimljivi domaći noviteti. Za kraj godine najavljena je premijera "Nedelje", ostvarenja o pevaču Džeju Ramadanovskom, kao i biografska drama "Kafana na Balkanu", inspirisana životom folk zvezde Ace Lukasa. U novembru će prvi put biti prikazani "Heroji Halijarda" Radoša Bajića, istorijski spektakl o spasavanju američkih pilota tokom Drugog svetskog rata.

Statistika

Čuveni filmski magazin Varajeti piše o velikoj gledanosti domaćih ostvarenja u Srbiji, ali teško je očekivati da se taj uspeh ponovi. Godina 2021. bila je pravi bum, iako su filmovi "Toma" Dragana Bjelogrlića (1.100.000) i "Južni vetar" Miloša Avramovića (700.000) tek tokom jeseni ušli u redovnu bioskopsku distribuciju.

Miloš Biković, Milan Marić, film Toma
foto: Marina Lopičić, Aleksandar Kujučev

Prošlogodišnja ostvarenja nisu uspela da ponove taj istorijski uspeh, pa je "Leto kad sam naučila da letim" Raše Andrića imalo preko 200.000 gledalaca, a "Zlatni dečko" Ognjena Jankovića 150.000, dok je istoimena serija prodata Amazonu i prikazivala se za vreme Svetskog prvenstva u fudbalu. U 2023. više od 100.000 ljudi pogledalo je "Indigo kristal" Luke Mihailovića i "Munje: Opet" Raše Andrića.

Mina Nikolić
foto: Promo

Uoči jeseni izaći će novi film Stevana Filipovića "Pored tebe". Ovo je njegov drugi film iz trilogije i prati gimnazijalce koji, nakon noći koju su proveli zaključani u školi u prethodnom filmu "Pored mene", pet godina kasnije postaju osumnjičeni u istrazi povodom misteriozne smrti prijatelja iz škole. Glavnu junakinju Kseniju tumači Mina Nikolić, inače naslednica našeg legendarnog glumca Marka Nikolića.

Nela Mihajlović
foto: Nemanja Nikolić

Najveća očekivanja u javnosti su od filma "Nedelja", u kojem glavne uloge igraju pevač Husa, Marko Janketić i mladi novosadski glumac Stevan Vukić.

Husa se sprema za secnu
Husa se sprema za secnufoto: Privatna Arhiva

Paralelno s filmom radi se i serija. Pre toga na veliko platno stižu "Heroji Halijarda", a u oba ostvarenje zaigraće Nela Mihailović.

- Jedva čekam da ga vidim. I dok smo ga snimali, bila sam svesna da se radi nešto veoma dobro i produkcijski drugačije u odnosu na ono kako se danas snima - rekla je za TV Ekran Nela Mihailović.

Pravo iz Kana

Na obeležavanju godišnjice Filmskog centa Srbije, prvi put su javno prikazani inserti iz više od 20 filmova, a prikazane su samo "Munje: Opet" Radivoja Raše Andrića. Do kraja godine najavljen je i novi film Miloša Bikovića, "Izolacija" Marka Backovića, a na nekom od festivala očekuje se i "Videoteka" Luke Bursaća i ovogodišnji učesnik Kana "Lost Country" Vladimira Perišića.

Lost Country, Oficijelni sajt kanskog festivala
foto: Promo

Pet filmova

1. Kafana na Balkanu

2. "Heroji Halijarda"

3. "Videoteka"

4. "Lost Country"

5. "Izolacija"

Miloš Biković
foto: Zoran Jevtić

Film "Lančana reakcija" čeka Sava centar

Renoviranje Sava centra stopiraće neke velike premijere u 2023. godini. U čuvenoj dvorani planirano je da bude prikazano ostvarenje "Lančana reakcija" Dragana Bjelogrlića. Njegov film "Toma", koji je videlo više od milion ljudi, poslednji je prikazan u ovoj sali pre početka radova.

film Lančana reakcija, film, Lančana reakcija, Dragan Bjelogrlić
foto: Aleksandar Levajković

Dugoočekivani istorijski triler o pravljenju atomske bombe u SFRJ možemo očekivati do marta 2024. godine.

Kurir.rs

Bonus video:

04:57

Bjelogrlić Hladni rat nije nikad prestao poruka Putinu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track