GORAN PETROVIĆ DOBITNIK KNJIŽEVNE NAGRADE VLADAN DESNICA: Laureatu uručena plaketa i 12.000 evra
Foto: Nebojša Babić

ZA ROMAN PAPIR

GORAN PETROVIĆ DOBITNIK KNJIŽEVNE NAGRADE VLADAN DESNICA: Laureatu uručena plaketa i 12.000 evra

Kultura -

Na lokalitetu nekadašnje zgrade Narodne biblioteke Srbije, na Kosančićevom vencu, dodeljeno je priznanje "Vladan Desnica" za najbolji roman u 2022. godini, a dobitnik je Goran Petrović s romanom "Papir".

Laureata ove nagrade birao je žiri koji se sastojao od devetoro uglednih pisaca, od kojih je svaki predlagao po sedam knjiga, a predsednik je bio akademik Dušan Kovačević.

U konkurenciji za pobedu i 12.000 evra bili su romani: "Lakonogi dan" Jelene Lengold (Arhipelag), "Koljenka i Sašenjka" Uglješe Šajtinca (Arhipelag), "Ikonostas" i "Papir" Gorana Petrovića (Laguna), "Kad đavoli polete" Vladimira Kecmanovića (Laguna).

Akademik Dušan Kovačević, predsednik žirija sastavljenog od devet pisaca, otkrio je ranije kako je vršena selekcija.

Goran Petrović
foto: ATA images

- Prošle godine smo dodelili prvu nagradu. Izuzetno mi je drago i čast mi je da budem među devet ljudi koji dodeljuju nagradu. Međusobno nismo imali nikakvu komunikaciju, svako od nas je predložio sedam romana, od kojih je izabrano pet. U ovom odabiru postoji nešto što je unikatno, a to je da sam doživeo da od pet knjiga koje su u užem izboru budu dve istog pisca. Reč je o romanima Gorana Petrovića "Papir" i "Ikonostas" - rekao je Kovačević.

Upravnik Narodne biblioteke Srbije, književnik Vladimir Pištalo, govorio je ranije za Kurir o razlozima za ustanovljenje nagrade.

- Narodna biblioteka je imala tradiciju dodeljivanja nagrada, čiji se smisao menjao tokom godina. Čini mi se da je to u jednom trenutku prestalo i palo mi je na pamet da bi bilo veoma dobro da najvažnija institucija u zemlji dodeljuje neku nagradu. Nagrada iznosi 12.000 evra i drago mi je zbog toga, jer su pisci među najmanje plaćenim umetnicima, a jedini način da se plate je književna nagrada. U Srbiji od jedne ovakve nagrade možete da živite godinu dana - izjavio je za Kurir Vladimir Pištalo.

Podsećamo, priznanje je prošle godine uručeno Dejanu Aleksiću za roman "Petlja".

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:19

KNJIGA NATPIS CENTRALNA TEMA HUMANIRNE VEČERI! Evo šta su umetnici rekli (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track