ZA OVU MONODRAMU AUTORIMA JE UZOR BIO FILM HRABRO SRCE: Komad o Tanasku Rajić konačno u Beogradu, a ulaz je slobodan za publiku
Foto: Slobodan Bus Vukajlović

lep gest

ZA OVU MONODRAMU AUTORIMA JE UZOR BIO FILM HRABRO SRCE: Komad o Tanasku Rajić konačno u Beogradu, a ulaz je slobodan za publiku

Kultura -

Monodrama o Tanasku Rajiću u Beogradu

U dvorištu Muzeju Vuka i Dositeja na Vidovdan u 18 sati premijerno će u Beogradu biti izvedena monodrama "Vetar i zastave" o Tanasku Rajiću po tekstu Dejana Stojiljkovića. Ulogu ovog velikog junaka i hajduka sjajno je odigrao glumac Nikola Šurbanović. Ulaz je slobodan.

Nikola Šurbanović
foto: Slobodan Bus Vukajlović

Predstava je rađena u produkciji Gradskog pozorišta Čačak, u okviru programa Prestonica kulture Srbije 2023 - "Čačanska rodna" i predtsavlja gostovanje Čačka u Beogradu.

Režiju monodrame uradio je Milan Milosavljević. Kostim je radila Marina Medenica koja, između ostalog, potpisuje kostim za film i seriju "Nečista krv". Muziku i dizajn zvuka potpisuje kompozitorka Petra Perović, ženski vokal je prvakinja naše opere Sanja Kerkez. Šminku je radila Irina Tomašević, dok je organzator predstave i inspicijent Stanislav Mladenović. Izvršnu produkciju potpisuje Marko Čkonjević, a producent predstave je Bratislav Janković, direktor Gradskog Pozorišta Čačak.

Dejan Stojiljković
foto: Laguna

- Svako će u ovom liku naći deo svog života. Većina junaka Prvog srpskog ustanka nastradalo je mlado, a Tanasko je uspeo da doživi duboku starost. Nismo mogli ceo njegov život da stavimo u predstavu, a neka vrsta uzora bio mi je film Mela Gibsona "Hrabro srce". Rajića neretko nazivaju našim Vilijemom Volasom, čuvenim škotskim junakom. I zaista, postoje neverovatne paralele. Baš kao i Volas, Rajić je bio čovek iz naroda, posvećen idealima porodice, poštenja i slobode. I umro je kličući slobodi, baš kao i Volas. Malo je takvih div-junaka u istoriji svih naroda, a ne samo našeg. Nikola Šurbanović je izuzetan glumac, harizmatičan, talentovan, elokventan. On je kao i Tanasko Rajić veći od života - kaže Dejan Stojiljković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track