BILI SU GLADNI, NISU IMALI DRVA ZA OGREV: Bora Todorović je sa 11 godina postao glava porodice, a JEDAN UDARAC GA KOŠTAO ŽIVOTA
Foto: Printskrin

sećanje na velikog glumca

BILI SU GLADNI, NISU IMALI DRVA ZA OGREV: Bora Todorović je sa 11 godina postao glava porodice, a JEDAN UDARAC GA KOŠTAO ŽIVOTA

Kultura -

Bora Todorović je bio poznati srpski filmski i pozorišni glumac. Rođen je u učiteljskoj porodici i u Beogradu 5. novembra, 1930. godine, a preminuo je na današnji dan 2014. godine. Njegova rođena sestra bila je takođe čuvena glumica Mira Stupica.

Teško detinjstvo

Roditelji su dok su bili mladi radili kao profesori gimnazije radili u Gnjilanu. Porodica se kasnije preselila u Gornji Milanovac gde joj je otac umro 1932. godine. Majka je potom dobila posao u Aranđelovcu gde se porodica preselila. Bilo je četvoro dece u porodici, ali su dvojica umrla u detinjstvu.

Bora Todorović i Mira Stupica proveli su okupaciju Beograda tokom Drugog svetskog rata u Beogradu. Iako je Bora tada imao svega 11 godina, morao je da krade kako bi prehranio svoju porodicu. Češće gladni nego siti, snalazili su se na različite načine kako bi preživeli. Ubrzana škola odrastanja ostavila je posledice na licima i dušama ovih glumačkih legendi.

Mira Stupica
foto: Dado Đilas

- Mamu su otpustili. Kuća je bila rastresena od bombardovanja, kroz rupe na regastovima ulazili su hladnoća i sneg. Nema hrane, nema drva. Uveče kad ležemo, mi se oblačimo: kapute, šalove, čarape, pa čak i rukavice. A nas troje se u našoj muci čak i zasmejavamo. Bora traži da onako u mraku igramo slovo na slovo, i to samo o hrani. Naše žlezde bi proradile i dugo nas je u noć mučila glad. Bori je bila jedanaesta, a meni sedamnaesta kad je on odlučio da bude glava porodice. Sklepao je neku dasku sa točkićima i uputio se na Železničku stanicu Beograd da bude nosač i da nas svojim radom hrani - napisala je Mira u svojim memoarima.

Gluma

Balkan Ekspres
foto: Printscreen YT

Pre glume, studirao je mašinstvo, a onda je upisao Akademiju u klasi sa Ljubom Tadićem, Slobodanom Cicom Perovićem, Markom Todorovićem kod profesora Joze Laurenčića. Njegov prvi pozorišni angažman bio je u Beogradskom dramskom pozorištu, ali ubrzo odlazi sa sestrom Mirom Stupicom i njenim tadašnjim suprugom Bojanom Stupicom u Zagreb i četiri godine radio na sceni Hrvatskog narodnog kazališta.

Bogata karijera

Maratonci trče počasni krug
foto: Printscreen YouTube

Na filmu je ostvario veliki broj značajnih uloga, prepoznatljivim po njegovom ozbiljnom izrazu lica čak i kada su u pitanju komedije. Mnoge replike likova koje je igrao danas su prepoznatljive i često se citiraju. Igrao je u vrlo različitim ulogama, od pionira nove umetnosti filma i zagovornika novih sloboda u filmu "Maratonci trče počasni krug“; komičnog lopova i prevaranta koji preživljava ratne godine u "Balkan ekspresu" do vođe "romske mafije" u "Domu za vešanje" i lika Luke Labana u "Profesionalcu".

Nagrade

Bora Todorović
foto: Printscreen

Bora Todorović bio je dobitnik brojnih priznanja i nagrada - osvojio je Sterijinu nagradu za ulogu u predstavi "Maratonci trče počasni krug", nagradu Ćuran za uloge u predstavama "Maratonci trče počasni krug", "Mrešćenje šarana", "Pseće srce", "Lari Tompson - tragedija jedne mladosti", nagradu "Zoranov brk" za ulogu u predstavi "Povratak", nagradu Pavle Vujisić za životno delo, Gran pri za ulogu u "Profesionalcu" u Kanu…

Nadimak

Pored legendarnih rola, publika ga pamti i kao velikog navijača Partizana. Međutim malo ko je znao za njegov nadimak koji je dobio još u detinjstvu i priču koju je stalno pokušavao da "zataška". Kako je jednom prilikom otkrio nije voleo taj nadimak, ali nikao nije mogao da pobegne od njega.

- Ujeo me komаrаc i nа čelu mi se pojаvilа čvorugа. A kаko mi prаšinа, u koju sаm stаlno upаdаo, igrаjući klikere i krаjcаrice, nije prijаlа, tа čvorugа nikаko dа nestаne. Decа me prozvаše nаjpre Čvorugа, pа ondа od milošte, mаlo nežnije Čvokа - ispričao je slavni glumac decenijama kasnije.

Smrt, Unuk, želja, Srđan Todorović, Poslednja, Bora Todorović

Nadimak mu nije prijao ali, kako to obično biva, nije mogao ni da ga se otrese.

- Borа Čvokа, to ime kаo dа se zаlepilo zа mene. Gde god bih došаo - nаdimаk se zа mnom pojаvljivаo, а hteo sаm dа gа zаborаvim: u vojsci, u Hrvаtskom nаrodnom kаzаlištu… Ali, uvek dođe neko ko me znа po nаdimku, kаže pred nepoznаtimа: 'Zdrаvo, Čvoko… Tu si, Čvoko… - pričao je Bora dodavši da mu se činilo da je taj nadimak već postao neodvojivi deo njegove ličnosti.

Porodica

Srđan Todorović, Srđan Žika Todorović
foto: Zorana Jevtić

Legendarni glumac Bora Todorović, iza sebe je ostavio troje dece, koje je dobio iz dva braka. Njegov najstariji sin, Srđan Žika Todorović, krenuo je očevim stopama i čuven je u svetu glume. Njega je dobio u prvom braku sa balerinom Snežanom Matić. Iz drugog braka sa suprugom Karolin Kilkom dobio je ćerke Danu i Taru.

Smrt

Žika je u ispovesti za TV Una otkrio da je Bora otišao na rutinsku operaciju slepog creva, nakon čega je ustao iz kreveta, jer je bila oluja napolju i krenuo da zatvori prozor. U tom trenutku se okliznuo i pao, a potom udario glavom o metalni bolnički krevet. Tada je, aneurizma koju je imao pukla, od čega je Bora i preminuo.

Bora Todorović
foto: Marina Lopičić

- On je otišao na jednu običnu operaciju slepog creva. Bilo je leto, 7. jul. Bila je neka oluja, i pošto mu je bio otvoren prozor, ustao je da bi ga zatvorio i okliznuo se. Udario je glavom baš tu gde mu je bila aneurizma. Probudio se sa čvorugom. Počeo je da pakuje stvari da izađe iz bolnice i odjednom je pao u komu, od udarca u metalni bolnički krevet. Aneurizma je pukla - ispričao je Žika Todorović.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:25

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Šta je Srđan Žika Todorović naučio na snimanju filma BAL NA VODI (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track