SA SAMO 56 GODINA OSTAVIO DUBOK TRAG U NAŠOJ KULTURI: Producent njegovih filmova opisao poslednji razgovor sa SRĐANOM KOLJEVIĆEM
Foto: ATA images

zbogom

SA SAMO 56 GODINA OSTAVIO DUBOK TRAG U NAŠOJ KULTURI: Producent njegovih filmova opisao poslednji razgovor sa SRĐANOM KOLJEVIĆEM

Kultura -

Nakon duge i hrabre borbe s bolešću danas je u Beogradu preminuo u 56. godini Srđan Koljević (1966), scenarista, režiser i profesor, saopštila je njegova porodica.

Aleksandra Balmazović
foto: screenshot

- Potpisao je kao autor 19 scenarija, po svojim pričama sam je i režirao tri igrana filma i jednu TV seriju. Kao scenarista, debitovao je 1993. godine s filmom "Kaži zašto me ostavi" Olega Novkovića, a kao reditelj sa "Sivim kamion crvene boje" 2004. godine, koji je prikazan na 40 međunarodnih festivala i nagrađen sa 11 nagrada. Zajedno s Đorđem Milosavljevićem napisao je scenario za film "Nebeska udica" (2000) u režiji Ljubiše Samardžića koji je prikazan na Berlinskom festivalu, a s Melinom Koljević je bio koscenarista "Klopke", u režiji Srdana Golubovića, prvog srpskog kandidata za nagradu Oskar koji je ušao u uži izbor od osam filmova. U istoj saradnji s Golubovićem kao rediteljem i Melinom potpisuje i film "Krugovi" (2013), koji je prvi srpski film prikazan i nagrađen na festivalu Sandens - navodi se u saopštenju.

Film, Krugovi
foto: Baš čelik

Godine 2014. po svom scenariju režira film "Branio sam Mladu Bosnu", kao i istoimenu TV seriju. Film je dobio nagradu za najbolji scenario na Festu i još 13 domaćih i međunarodnih nagrada, a serija je osvojila nagradu za najbolji scenario na regionalnom festivalu TV serija FEDIS. U ovom ostvarenju su prvi put zapažene uloge odigrali danas veliki glumci Milan Marić, Marko Grabež, Miloš Đurović, Vučić Perović, Jovana Stojiljković, Vaja Dujović i drugi.

Miloš Đurović kao Gavrilo Princip
Miloš Đurović kao Gavrilo Principfoto: Printskr

- Radio sam s njim dva filma - "Crveni kamion sive boje" i "Branio sam Mladu Bosnu". Čuli smo se pre nekoliko dana. Kad sam ga pitao: "Kako si", odgovorio je: "Borim se kao i ti da snimiš film". Srđan je bio darovit i kao reditelj, ali i scenarista, a najvažnije - bio je dobar čovek i iskren prijatelj. Mnogo mi je žao zbog njegovog odlaska - kaže za Kurir producent Zoran Janković.

Zoran Janković
foto: Nemanja Pančić

U filmu koji govori o advokatu Rudolfu Cistleru, koji je branio Gavrila Principa i pripadnike Mlade Bosne, igra i Irfan Mensur.

- Srđana Koljevića sam izuzetno cenio i voleo, jer je bio sjajan momak. Lepo smo sarađivali na filmu "Branio sam Mladu Bosnu", što je bila naša prva i, nažalost, jedina saradnja. Trebalo je da igram i u njegovoj prvoj režiji "Sivom kamionu crvene boje", ali nismo mogli da uskladimo termine. Srđan je uspeo da za tako kratko vreme napravi blistavu karijeru. Otišao je sa 56 godina, ali je ostavio veliki trag u našoj kulturi. Žao mi je kad iz našeg društva odu tako vredni ljudi. U poslednje vreme malo-malo, pa nam nestane neko ko je bio veliki umetnik i dobar čovek - kaže Mensur.

Irfan Mensur
foto: Ana Paunković

Do samog kraja života, osim što je neumorno radio kao autor, bio je i posvećeni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je predavao filmski scenario na katedri za dramaturgiju, na kojoj je i sam diplomirao. Prošle godine nagrađen je na Festivalu filmskog scenarija Zlatnim perom Gordana Mihića. Za sobom ostavlja dve ćerke, veliku porodicu i život posvećen filmu i akademskom radu. Datum, mesto i vreme sahrane i komemoracije biće naknadno objavljeni.

Kurir.rs

Bonus video:

01:16

ĐORĐE JE DOBAR I POŽRTVOVAN OTAC: Reditelj uveren da će stvarni lik iz filma dobiti decu nazad (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track