Najnovije vesti

OTKRIVENO U KOM ŠVEDSKOM GRADU ĆE SE ODRŽATI EVROVIZIJA 2024. GODINE: Danci su posebno uzbuđeni jer će putovati samo 45 minuta
Foto: Printscreen RTS

blago njima

OTKRIVENO U KOM ŠVEDSKOM GRADU ĆE SE ODRŽATI EVROVIZIJA 2024. GODINE: Danci su posebno uzbuđeni jer će putovati samo 45 minuta

Pop kultura -

Švedski grad na jugu, Malme odabran je kao mesto gde će se iduće godine održati takmičenje Pesma Evrovizije, objavila je u petak švedska televizija SVT.

Evrovizija, Evrovizija 2023, Švedska
foto: Printscreen RTS

Švedska je osvojila pravo da bude domaćin takmičenja 2024. nakon što je švedska pevačica Lorin pobedila na ovogodišnjem takmičenju u engleskom gradu Liverpulu s pesmom "Tattoo". Lorin je prva žena u istoriji koja je dva puta pobedila na Evroviziji, a prvi put joj je to pošlo za rukom 2012. u azerbejdžanskom glavnom gradu Baku s pesmom "Euphoria".

Malme je treći najveći grad u Švedskoj i već je dvaput bio domaćin Evrovizije: prvi put 1992., a potom 2013. nakon Lorinine prve pobede. Posmatrači su komentarisali da bi Malme mogao ponovo da bude domaćin bez ogromnih troškova.

"Malme je kreativan grad s bogatim kulturnim životom koji može da stvori muzički festival za celu Evropu na održiv način", rekla je šefica SVT-a Hana Stjarne.

Obožavaoci Evrosonga u Danskoj će takođe biti zadovoljni zato što se do švedskog grada može doći vozom iz obližnje danske prestonice Kopenhagena za otprilike 45 minuta. Skandinavska zemlja i članica Evropske unije biće domaćin takmičenja sedmi put, piše Index.hr.

ABBA
foto: Profimedia

Iduće godine obeležava se 50 godina otkako je švedski sastav ABBA pobedio na Evroviziji sa svojom pesmom "Waterloo" u engleskom gradu Brajtonu 1974., što je bio jedan od prvih koraka pop grupe prema svetskoj slavi.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:59

ČOVEK KOJI JE DOVEO EVROVIZIJU U SRBIJU! Vladimir Graić: Uragankama fali FAKTOR SREĆE da bi ostvarile svetsku karijeru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track