EKSKLUZIVNO! PRVE FOTOGRAFIJE SA SNIMANJA FILMA DJECA KOZARE: Lordan Zafranović je nju izabrao da igra heroinu DIANU BUDISAVLJEVIĆ
Foto: Damir Dervišagić

nema više tajni

EKSKLUZIVNO! PRVE FOTOGRAFIJE SA SNIMANJA FILMA DJECA KOZARE: Lordan Zafranović je nju izabrao da igra heroinu DIANU BUDISAVLJEVIĆ

Kultura -

U filmskoj priči "Djeca Kozare", na koju se čekalo više od 30 godina, proslavljeni reditelj Lordan Zafranović jednu od glavnih uloga dodelio je Anici Dobroj, koja će u ovoj istorijskoj drami tumačiti lik humanitarke Diane Budisavljević, saznaje Kurir.

film Djeca Kozare, Djeca Kozare, Anica Dobra, Irfan Mensur
foto: Glorija Bobinac

Početkom juna u okolini Bele Crkve mnogobrojna filmska ekipa nastavila je snimanje filmskog i serijskog projekta koji se radi po scenariju Arsena Diklića iz 1986. godine. Za potrebe ovog zahtevnog i po mnogo čemu monumetalnog projekta, na više lokaciji u Srbiji, kao i u Republici Srpskoj, izgrađena je kompleksna scenografija kako bi se što verodostojnije prikazali događaji iz leta 1942. Scenografiju, koja se mesecima gradila, osmislio je Milenko Jeremić, legenda domaće scenografije, koji je sa Zafranovićem već sarađivao na filmu "Okupacija u 26 slika".

Južni Vetar, premijera, Miki Manojlović
foto: Stefan Stojanović/ Mondo

Kao što je odranije poznato, u glumačkoj postavci ćemo gledati i Mikija Manojlovića, Irfana Mensura i Leona Lučeva.

Lordan Zafranović, Djeca Kozare, Deca Kozare
foto: Damir Dervišagić, Ilustracija

- Ovaj film donosi jednu važnu poruku - da je na ovim našim prostorima moguć suživot. Kako se kaže: ne treba zaboraviti zlo, ali valja nam živeti zajedno. Tu smo gde smo. Bez obzira na sve istorijske trzavice, balkanski narodi moraju naći način da žive u dobru, ne u zlu - izjavio je Zafranović pred početak snimanja.

Autorsku i glumačku ekipu, predvođenu Zafranovićem, čini više od 100 glumaca i još šezdesetak profesionalaca iz celog regiona, a planirano je da snimanje traje do početka septembra.

film Djeca Kozare, Djeca Kozare, Anica Dobra, Irfan Mensur
foto: Glorija Bobinac

Ceo projekat, koji čine film i TV serija od šest epizoda, izvodi "Minakord produkcija" zajedno sa RTS i Telekomom Srbije, kao i izvršnim producentom Zoranom Jankovićem iz "Košutnjak filma". Projekat je podržan i od Filmskog centra Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Vlade Republike Srpske i Filmskog centra Republike Srpske.

Ko je bila Diana: Spasla više od 12.000 dece sigurne smrti

Diana Budisavljević je za vreme Drugog svetskog rata spasla više od 12.000 dece sigurne smrti iz Jasenovca (ceo sistem logora NDH logora). Bila je poreklom Austrijanka i udata za srpskog lekara Julija Budisavljevića.

Diana Budisavljević, spisi Diane Budisavljevic, spisi Diane Budisavljević
foto: MIJ VIS, Zorana Jevtić, dokumentacija Memorijalni centar Donja Gradina

Posle rata ova heroina je skoro potpuno zaboravljena. U Jugoslaviji nije javno pomenuta decenijama, pre svega zbog toga što vlast nakon rata nije gledala na nju blagonaklono, kao na heroja rata. Ona je sa suprugom živela u Zagrebu do 1972. godine, kada su se preselili nazad u Inzbruk. Od kraja rata nije govorila o svojoj akciji spasavanja i do svoje smrti, 1978. godine, nije se oporavila od posledica obilaska logora.

Kurir.rs/ Ljubomir Radanov

Bonus video:

00:33

NJEMU NA DUŠU ŠTO JE TO SNIMIO! Eva Ras progovorila o filmu Dara uz Jasenovca: Reditelj radio po scenariju starom 30 godina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track