NOVU SEZONU OTVARA PREDSTAVA PO FILMU KLIMAKS: Reditelj Patrik Lazić o planovima Hartefakta i prvoj godini rada s čak 5 premijera
Foto: Milena Arsenić

uspešni

NOVU SEZONU OTVARA PREDSTAVA PO FILMU KLIMAKS: Reditelj Patrik Lazić o planovima Hartefakta i prvoj godini rada s čak 5 premijera

Kultura -

"Hartefakt kuća" proslavila je protekle nedelje godinu dana postojanja. Jedinstven pozorišni prostor, smešten u salonskom stanu u strogom centru Beograda, okupio je i povezao umetnike i umetnice oko ideje društveno angažovane umetnosti.

Za samo godinu dana održano je pet premijera, 80 izvođenja, a predstave je pogledalo više 5.000 gledalaca u Beogradu, ali i publika na gostovanjima u Dablinu, Temišvaru, Zagrebu, Banjaluci, Prištini i Novom Sadu, uz zapažene kritike u evropskim časopisima i portalima.

predstava Naš sin
foto: Milena Arsenić

Prostor je otvorio "Naš sin" reditelja Patrika Lazića, koji će s novim komadom izaći već na jesen.

- Sezonu otvaramo s predstavom nastalom po motivima filma "Klimaks" Gaspara Noe. Ideju je u prostor doneo Aleksej Bjelogrlić. Drago mi je što mladi glumci prepoznaju ovaj prostor kao mesto gde mogu da donesu svoje ideje. Aleksej će igrati u predstavi, ali za ostale uloge još uvek radimo kasting. Specifičnost "Hartefakta" je da mi taj projekat spremamo duže od godinu dana. Nema žurbe kao u pozorištu i na nečemu možemo da radimo i dve godine. Na jesen bi taj komad trebalo da dobije svoju konačnu formu - kaže Lazić za Kurir.

Patrik Lazić
foto: Ida K. Rosanda

On je već ima slično iskustvo sa svojim diplomskim radom.

- Predstava daje više slobode nego film. Mi ćemo samo koristiti motive tog filma i praviti svoju priču. Meni je uzbudljiv taj pravac još od diplomske predstave "Fine mrtve devojke".

Ovaj autentičan teatarski prostor ima kapacitet da primi 80 gledalaca, a između četiri zida briše se granica između glumaca i auditorijuma i prisutna publika je u prilici da izbliza doživi sve važne trenutke jednog pozorišnog ostvarenja.

- U našim produkcijama možete videti mlade glumce, ali i Draganu Varagić i Jasnu Đuričić, od kojih oni mogu mnogo da nauče - priznaje naš sagovornik.

Patrik Lazić je rodom iz Pule, umesto u Zagrebu, režiju je upisao u Beogradu i nije se pokajao. Bio je jedan od najboljih studenata na Fakultetu dramskih umetnosti, smer pozorišna i radio režija, nagrađen je na festivalu u Rumuniji za svoju "Antigonu", a uspešno je u BDP igrana njegova diplomska predstava "Fine mrtve devojke".

Patrik Lazić
foto: Ida K. Rosanda

- U Puli je moja porodica i za nju me vežu ljudi, a sam grad mi ne fali. Nisam očekivao da ću napraviti takav uspeh s diplomskom predstavom. Dobio sam priliku da radim s velikim ansamblom od 12 ljudi. Postoji mnogo talentovanih reditelja i glumaca koji nikad ne dobiju priliku. Osećam se u Beogradu prihvaćeno - ističe Lazić.

Reditelj će ovog vikenda raditi veliko otvaranje 70. Pulskog filmskog festivala.

- Festival je doživeo transformaciju, ali je i dalje tačka susreta važna za filmadžije. Ljudi kažu da to više nije Pulski festival kao u bivšoj Jugoslaviji, ali se s tim ne slažem - zaključuje mladi reditelj.

film Klimaks
foto: Promo

Jedan od najboljih filmova o drogi

Film "Klimaks" Gaspara Noe prikazan je 2018. i kritika ga je ocenila kao jedan od najboljih o drogi. Jedne hladne zimske noći grupa mladih plesača organizuje probu u napuštenoj školskoj zgradi. Zabava koja traje celu noć pretvara se u noćnu moru punu halucinacija kada shvate da je u sangriju koju su pili dodat LSD.

Kurir.rs

Bonus video:

00:33

NJEMU NA DUŠU ŠTO JE TO SNIMIO! Eva Ras progovorila o filmu Dara uz Jasenovca: Reditelj radio po scenariju starom 30 godina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track