ZAVIRITE NA SET FILMA I SERIJE LORDANA ZAFRANOVIĆA DJECA KOZARE: On igra oficira u Jasenovcu, a veliku ulogu ima i mlada zvezda
Foto: RTS

reportaža

ZAVIRITE NA SET FILMA I SERIJE LORDANA ZAFRANOVIĆA DJECA KOZARE: On igra oficira u Jasenovcu, a veliku ulogu ima i mlada zvezda

Kultura -

U okolini Vršca i Bele Crkve sve do kraja avgusta snimaće se film i serija "Djeca Kozare" Lordana Zafranovića.

film Djeca Kozare, Djeca Kozare, Anica Dobra, Irfan Mensur
foto: Glorija Bobinac

Jedan od predvodnika crnog talasa u Jugoslaviji, Lordan Zafranović, "Djecu Kozare" naziva svojim životnim projektom. Na ekranizaciju dela Arsena Diklića iz 1986. godine o stradanju dece u logoru Jasenovac čekao se nekoliko decenija. Ovo ostvarenje bavi se jednom od najvećih tema u istoriji čovečanstva.

- Zlo je jedna veličanstvena tema, inače, ali kada se ono spusti na naše prostore, kada vidite da je oko vas, onda vas zaista uhvati strah da se ne ponovi - kaže reditelj.

film Djeca Kozare
foto: RTS

Autorsku i glumačku ekipu čini više od 150 profesionalaca iz Srbije, Hrvatske i regiona. Tu su i Predrag Miki Manojlović, Leon Lučev, Irfan Mensur i Anica Dobra, koja će tumačiti lik Diane Budisavljević, humanitarke austrijskog porekla koja je tokom Drugog svetskog rata spasla više od 15.000 dece iz logora u NDH. Oficira Bobinića igra Leon Lučev.

- Moj lik je jedan od retkih koji nije povesno utemeljen. Zašto je ovaj film bitan? Zato što se bavi u stvari zlom i dobrim, ali se bavi i nečim što je aktuelno, a to su ljudskost i ideologija, u stvari time koliko ideologija može da poništi ljudskost - objašnjava Lučev.

film Djeca Kozare, Milica Stanković
foto: RTS

U filmu i seriji pratimo sudbinu dece srpske nacionalnosti, jedne sestre i dva brata, koji, bežeći od fašista 1942. godine, završavaju u logoru.

- Glumim glavnu ulogu u ovom filmu, zovem se Zora i proživljavam sa braćom i majkom pakao logora i pokušavamo da izbegnemo taj pakao - kaže mlada glumica Milica Stanković, koju smo gledali već u filmu "Oluja".

film Djeca Kozare, Milica Stanković
foto: RTS

Za potrebe filma i serije na nekoliko lokacija u Srbiji i u Republici Srpskoj izgrađena je scenografija, čiji je autor Milenko Jeremić. Ceo projekat, koji čini film i TV serija od šest epizoda, izvodi Minakord produkcija zajedno sa RTS i Telekomom Srbije, a izvršna produkcija je Košutnjak film. Projekat je podržan i od strane FIlmskog centra Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Vlade Republike Srpske i Filmskog centra Republike Srpske.

Kurir.rs/ TV Ekran

Bonus video:

03:43

IZLOŽBA JASENOVAC-LOGOR SMRTI-ZEMLJA ŽIVIH: Očuvanje neokrnjenog sećanja na žrtve genocida

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track