U ZATVORIMA SNIMALI BIKOVIĆ, MARIĆ I LAUŠEVIĆ: Zabela najpopularnije među filmadžijama, a evo koliko košta dan snimanja
Foto: Aleksandar Letić

Ovo možda niste znali

U ZATVORIMA SNIMALI BIKOVIĆ, MARIĆ I LAUŠEVIĆ: Zabela najpopularnije među filmadžijama, a evo koliko košta dan snimanja

Kultura -

U Srbiji se trenutno snima više od deset domaćih i stranim filmova i serija, a među popularnim lokacijama su i zatvori. Posle višegodišnjih priprema počelo je snimanje filma "Ruski konzul", u režiji Miroslava Lekića.

U ovoj istorijskoj drami, zasnovanoj na istoimenom romanu Vuka Draškovića, glavne uloge tumače Nebojša Dugalić i Žarko Laušević, a veliki broj scena biće sniman u Zabeli kod Požarevca, koja je, pored Centralnog zatvora u Beogradu, najpopularnija zatvorska lokacija u našoj kinematografiji.

film Ruski konzul
foto: Goran Đukanović

Za jedan snimajući dan, kako smo saznali od producenta i menadžera lokacija, potrebno je izdvojiti 1.000 evra, dok su sada cene snimanja u nekoj obrazovnoj ustanovi u Beogradu od 1.500 do 2.000 evra.

Milan Marić, serija Pad, pad
foto: Firefly Promo

Lokacije na kojima se snima se često drže u tajnosti, ali to nije bio slučaj sa ostvarenjem "Južni vetar", s Milošem Biković, i serijom "Pad", s Milanom Marićem.

- Čudno je bilo dok sam koračao hodnicima čuvenog sedmog paviljona zatvora... Znao sam da su iza gvozdenih rešetaka ljudi koji su osuđeni na 40 godina zatvora. Njih u žargonu zovu "šampioni". Sve je to davalo posebnu energiju na snimanju serije. Sada slobodno mogu da kažem da sam bio u zatvoru. Unutar Zabele rade vrhunski profesionalci, koji su tokom snimanja vodili brigu o našoj bezbednosti - izjavio je svojevremeno Miloš Biković.

Miloš Biković
foto: Aleksandar Letić

Zanimljivu epizodnu ulogu u seriji "Pad" ostvario je glumac Dragana Marinković Maca, kome je poseban utisak bilo to što su scene snimali u pravom zatvoru.

Dragan Marinković Maca
foto: Firefly Production

- Kad smo otišli u Zabelu, shvatili smo da je sloboda suštinska potreba. Kad igraš u tom krugu, uprkos kamerama, oseti se tenzija i onda shvatiš lika koji igraš, ali i glavnog lika. Sve to nije nimalo jednostavno, ući u zatvor i igrati ljude koji su na samo nekoliko metara iza tebe, iza rešetaka, i posmatraju te. Nimalo lep osećaj, ali šta ćeš, bilo nam je lepo - izjavio je Maca na konferenciji za medije pred premijeru "Pada".

serija Besa
foto: Promo

Ipak, neke serije, kao što je "Besa" ili "Šetnja s lavom", koje se dešavaju u zatvoru, nisu rađene na realnim lokacijama, nego u studiju. Trenutno je najpopularniji zatvor u Pančevu, gde su snimane scene za komediju "Mama i tata se igraju rata".

Rami Malek
foto: Profimedia

U beogradskom zatvoru je sniman i rimejk čuvenog američkog filma "Leptir" sa oskarevcem Ramijem Malekom.

Kurir.rs

Bonus video:

01:22

MILAN MARIĆ POBEDIO KORONU: Glumac stigao u Niš i dobio najveći APLAUZ!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track