MINUT ĆUTANJA ZA PREMINULE GLUMCE IZ SERIJE "SELO GORI": Spisak je dugačak, a RADOŠ BAJIĆ sve rastužio svojim emotivnim govorom
Foto: Kurir/Živomir Milenković

GLUMAC NAGRAĐEN BELOVODSKOM ROZETOM

MINUT ĆUTANJA ZA PREMINULE GLUMCE IZ SERIJE "SELO GORI": Spisak je dugačak, a RADOŠ BAJIĆ sve rastužio svojim emotivnim govorom

Kultura -

Ugledna kulturna manifestacija Belovodska rozeta, po 47. put, održana je u istoimenom pomoravskom selu u organizaciji Kulturng centra, KUD "Ratko Jovanović" i MZ Bela Voda, a pod pokroviteljstvom Grada Kruševca. Višednevna, originalna kulturna manifestacija Belovodska rozeta trajala je sedam programskih dana, sa različitim aktivnostima. Po 27. put organizovana je Vajarska kolonija "Belovodski peščar", na kojoj su nastupili akademski vajari iz Beograda, a na 12. Mozaičarskoj koloniji "Mladen Srbinović" predstavili su se akademski slikari iz glavnog grada.

Radoš Bajić
foto: Kurir/Živomir Milenković

Centralni program Rozeta Srbije otpočeo je posetom Muzeju klesarstva i vajarstva u Beloj Vodi, zatim je održan kulturno umetnički program u organizaciji ekipe TV serije "Selo gori a baba se češlja" i uručenje nagrade Cvet u kamenu Radošu Bajiću, istaknutom dramskom umetniku. Besedu o ovogodišnjem slavodobitniku održali su dramski umetnik Nela Mihajlović i književnik Petar Arbutina. Direktorka Kulturnog centra Violeta Kaplarević govorila je značaju manifestacije u nacionalnim okvirima, ističući je i kao čuvara tradicije klesarskog zanata.

Gradonačelnica Jasmina Palurović je naglasila da je Belovodska rozeta umetnička manifestacija koja daje prepoznatljivost svakom kulturnom letu koje se organizuje na teritoriji grada Kruševca i svojevrstan je brend Bele Vode. Cvet u kamenu, kao njen sinonim - simbol je srednjovekovne kulture, duhovnosti i jedan od najupečatljivijih elemenata crkava moravske škole. -Nizu dobitnika koji posebno promovišu ovaj kraj, iz koga i sam potiče, pridružuje se i glumac, scenarista i reditelj Radoš Bajić. Pored glumačkog opusa, njegovu uspešnu i bogatu profesionalnu karijeru obeležavaju i osvedočeni rezultati kao autora i producenta. Značajan doprinos afirmaciji naših kulturnih vrednosti, Bajić je dao i u oblasti književnosti i novinarstva. Večeras je ponovo sa nama i ja osećam samo zadovoljstvo i sreću što mogu da mu uručim nagradu i da ga pitam kakve su prognoze za leto, da li će selo ponovo da gori, makar na televiziji i da li imamo dobru konkurenciju među babama za češljanje Ili je - da ga citiram, propala stvar načisto - zaključila je čelnica Lazarevog grada.

Radoš Bajić
foto: Kurir/Živomir Milenković

Cvet u kamenu slavodobitniku Radošu Bajiću je uručila gradonačelnica Jasmina Palurović, a Povelju direktorka Kulturnog centra Violeta Kaplarević. Radoš Bajić je izjavio da mu je posebno drago što jedno ovakvko priznanja prima na obali svoje Morave.

-I kada me je majka davne 1968. ispratila u srednju školu u Niš, zarekao sam se da se nikada neću odreći svog zavičaja i Morave i tog zaveta se držim i danas. Večeras su i moje kolege iz serije "Selo gori" i ovde javno pred svima vama im se zahvaljujem na svemu učinjenom, a molim vas da minutom ćutanja odamo poštu onima koji su ostvarili velike role u serijalu, a nisu više među nama.

Spisak glumaca koji su obeležili Bajićev kultni serijal "Selo gori,a baba se češlja“, a više nisu među živima, dugačak je i bolan: Milorad Mandić Manda, Dragan Nikolić, Mirko Babić, Momir Bradić, Miroljub Trošić – Đoda…

Radoš Bajić
foto: Kurir/Živomir Milenković

Radoš Bajić je rođen 24. septembra 1953. godine u selu Medveđa kod Trstenika od oca Miloša i majke Vere. Osnovnu školu je završio u svom rodnom selu, a srednju Muzičku školu u Nišu. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti 1976. godine u klasi profesorke Ognjenke Milićević. Svoju profesionalnu karijeru je započeo još kao student ulogom Nedeljka Čabrinovića u režiji Veljka Bulajića 1975. godine. Kao izrazito talentovan mladi glumac, odmah po završetku školovanja biva pozvan u angažman gotovo svih beogradskih pozorišta. Na samom početku karijere, nagoveštavajući svoju svestranost i komplementarnost svog talenta piše svoje prvo autorsko delo - monodramu "Led", koju igra preko 1.000 puta po selima i gradovima Srbije i Jugoslavije i sa kojom postiže ogroman uspeh. Od početka svoje bogate karijere filmsko-televizijskog glumca ostvario je preko 100 uloga na filmu i na televiziji. Sarađivao je sa najznačajnijim filmskim i televizijskim rediteljima i ostvario je izvanredne uloge u filmovima, TV dramama i serijama. Krajem 2007. je na lokacijama u svom rodnom mestu i okolini snimio TV seriju, čiji je scenarista i reditelj "Selo gori, a baba se češlja" koja govori o srpskom selu i životu ljudi u njemu. Serija "Selo gori" je postigla najveću moguću gledanost na medijskom prostoru Srbije i eks Jugoslavije.

Olga Odanović
foto: Dragana Udovičić

U kulturno umetničkom programu izveden je kratak skeč glumaca iz serije "Selo gori, a baba se češlja" - Radoš Bajić, Ljiljana Stepanović, Olga Odanović, Nela Mihajlović, Apostol Apostolović i Nikola Džamić, uz izvođenje glavne muzičke numere iz serijala.

Kurir.rs Živomir Milenković

Bonus video:

02:16

RADOŠ BAJIĆ OTKRIO U SCENIRANJU! Evo koji domaći glumci su odbili uloge u kultnoj seriji Selo gori, a baba se češlja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track