"VIDEO SAM PISMO MIKIJA MANOJLOVIĆA I NE MOGU DA VERUJEM" Radoš Bajić o predlogu BOJKOTA Filmskih susreta u Nišu! Opleo po kolegi
Foto: Nemanja Nikolić, Damir Dervišagić

zabrinut

"VIDEO SAM PISMO MIKIJA MANOJLOVIĆA I NE MOGU DA VERUJEM" Radoš Bajić o predlogu BOJKOTA Filmskih susreta u Nišu! Opleo po kolegi

Kultura -

Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma Filmski susreti Niš, 58. po redu, održaće se od 26. avgusta do 1. septembra na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi, saopštio Niški kulturni centar (NKC), koji je organizator manifestacije.

Filmski susreti, Niš
foto: Kurir/M.S.

Selektor je filmski kritičar Dejan Dabić, umetnički direktor festivala Rastko Janković, predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije, a direktor Srđan Savić, inače prvi čovek NKC.

Kao i ranijih godina, biće dodeljeno osam zvaničnih nagrada - Gran pri “Naisa” za najbolje glumačko ostvarenje, “Car Konstantin” i “Carica Teodora” za najbolju mušku, odnosno žensku ulogu, povelje za izuzetnu žensku i mušku ulogu, nagrade za žensku i mušku epizodnu ulogu i nagrada za najbolju debitantsku ulogu, navodi se u saopštenju NKC.

Filmski Susreti, Niš
foto: M.S.

Filmski susreti su najstarija manifestacija posvećena domaćem igranom filmu u Srbiji, jedan od najstarijih filmskih festivala u regionu i jedinstvena manifestacija posvećena isključivo glumcima.

Osnivači festivala su Grad Niš i Udruženje filmskih glumaca Srbije, a organizatori su NKC i Udruženje filmskih glumaca Srbije. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i Filmski centar Srbije, ali ove godine neki glumci najavljuju bojkot festivala.

Filmski susreti, Niš, Miloš Biković, Radoš Bajić
foto: M. Smiljković

Naš proslavljeni glumac i reditelj, Radoš Bajić, osvrnuo se u razgovoru za Kurir na pismo koje je njegov kolega Predrag Miki Manojlović poslao Glumačkoj organizaciji Srbije, a tiče se bojkota ovog festivala, te otkrio da li ga plaši mogući ishod.

- Ne plaši me, već sam konsterniran krajnjim egzibicionizmom i samoljubivošću dela kolega. To je svakako njihovo pravo, ali, bojkotovati svetkovinu koja se u Nišu u slavu glumca događa više od pola veka krajnje je neodgovoran čin, za koji se bojim da je, nažalost, politikantski obojen. Imao sam priliku da vidim pismo uvaženog kolege i velikog glumca Mikija Manojlovića upućeno Glumačkoj organizaciji Srbije, u kojem predlaže i poziva na bojkot ovogodišnjih Filmskih susreta. Video sam i ne mogu da verujem. Živim u nadi da je u pitanju falsifikat ili su se u teškim vremenima u kojima živimo - neki ljudi pretvorili u sopstveni falsifikat... - izjavio je Radoš Bajić za Kurir.

Iako Miki Manojlović poziva kolege na bojkot Filmskih susreta u Nišu, treba napomenuti činjenicu da je upravo on zaštitno lice Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, a nije scenarista.

Kurir.rs

Bonus video:

02:03

FILMSKI SUSRETI! BJELOGRLIĆ BEZ NAGRADE ŽIRIJA U NIŠU: Gran pri Nenadu Jezdiću, a najbolji glumci Milan Marić i Tamara Dragičević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track