ISPOD CRTE! BEZ PARA ZA FILMOVE OSTALI MARKOVIĆ, BERČEK I BAJIĆ: Pala odluka šta će se snimati uz podršku Filmskog centra Srbije
Foto: Stefan Jokić, Nemanja Nikolić, Ana Paunković

rezultati konkursa

ISPOD CRTE! BEZ PARA ZA FILMOVE OSTALI MARKOVIĆ, BERČEK I BAJIĆ: Pala odluka šta će se snimati uz podršku Filmskog centra Srbije

Kultura -

Upravni odbor Filmskog centra Srbije prošle nedelje usvojio je predlog Konkursne komisije da podrži sa 127 miliona dinara snimanje tri igrana filma - "Narodne drame" u režiji Mirjane Karanović, "Pepela u boji" Koste Đorđevića i "Našeg oca" Hadži-Aleksandra Đurovića.

Hadži Aleksandar Đurović, Aleksandar Đurović
foto: Nemanja Maraš

Svaki put je zanimljivo videti i koji autori su ostali ispod crte, a ovog puta je njih 18. "Soba za dečaka", nastala po ideji Aleksandra Berčeka, nije dobila podršku FSC, kao ni scenario Radoša Bajića "Čuvar ikone Svetog Đorđa", "Petparački život" Gorana Markovića, "Škartovi" Srđana Dragojevića, "Što se bore misli moje" Milorada Milinkovića i "Vreli mesec" Nenada Pavlovića.

Srđan Dragojević, Kakagrad
foto: Dragan Kadić

Berček je angažovao scenaristu Ranka Božića da napiše scenario i pre više od 20 godina dobio je novac za njegovu realizaciju, ali je vratio sredstva. Sada je taj posao prepustio reditelju Milošu Avramoviću, autoru "Južnog vetra".

Na konkursu su bez podrške već nekoliko puta ostali Goran Marković i Srđan Dragojević, ali i Radoš Bajić za priču "Čuvar ikone Svetog Đorđa" zbog izbora reditelja debitanta.

Radoš Bajić
foto: Nemanja Nikolić

- Scenario koji je napisao Bajić odiše životom. Reditelj Đorđe Stanimirović istakao se prethodnim radom na televizijskim sadržajima, pre svega režijom sjajnog serijala "Preživeti Beograd", te pokazao da poseduje izvesni potencijal. Međutim, kako bi Stanimiroviću "Čuvar ikone Svetog Đorđa" bio debitantski dugometražni film, a komisija nije imala mogućnost da vidi njegove kratkometražne, nije imala osnov da pretpostavi opravdanost njegovog izbora za režiju ovog umetnički i produkciono veoma ambicioznog projekta - navodi se u obrazloženju.

Južni Vetar, premijera, Miloš Avramović
foto: Stefan Stojanović/ Mondo

Pozvali smo Miloša Avramovića i Radoša Bajića, ali oni nisu želeli da komentarišu odluku komisije FCS. Na pozive Kurira do zaključenja broja nisu se javljali drugi autori.

Kurir.rs

Bonus video:

03:08

FILMSKE SUSRETE U NIŠU OTVARA TOMA: Publika NEĆE gledati Južni vetar 2, a najavljen je dolazak OVIH glumaca!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track