POBEDNICI 70. PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA: Zlatna arena za Milu Turajlić, najbolje glumice Tihana Lazović i Ksenija Marinković
Foto: Pulski filmski festival

pala odluka

POBEDNICI 70. PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA: Zlatna arena za Milu Turajlić, najbolje glumice Tihana Lazović i Ksenija Marinković

Kultura -

Zlatne arene u Puli ove godine pripale su dokumentarcima "Veće od traume", rediteljke Vedrane Pribačić (hrvatski film), i "Dosijeu Labudović: Nesvrstani", rediteljke Mile Turajlić (za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju), a priznanje publike Zlatna vrata Pule otišlo je animiranom ostvarenju "Cvrčak i mravica" Luke Rukavine.

Mila Turajlić
foto: Printscreen

Dodela nagrada prvi put je održana u pulskom Malom rimskom kazalištu, a nakon svečane ceremonije nagrađeni na jubilarnoj 70. Puli zaputili su se u Arenu i poklonili publici, prenela je Hina. U konkurenciji za nagrade bilo je 13 naslova u sekciji hrvatski film i sedam u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji. O dobitnicima Velike zlatne arene za najbolji film i nagrade Breza za najboljeg debitanta odlučivao je žiri kojim je predsedavala glumica Nives Ivanković, a članice su još bile spisateljica i dramaturg Tena Štivičić, snimateljka Tamara Cesarec, producentkinja Maja Popović Milojević i rediteljka Snježana Tribuson.

Mila Turajlić
foto: Ferrante Ferranti

U konkurenciji hrvatskog filma Zlatna arena za režiju dodeljena je reditelju i scenaristi Juraju Lerotiću za film "Sigurno mesto", a za scenario Luki Rukavini i Roni Žulj za film "Cvrčak i mravica". Najbolji glumac je Goran Marković za rolu Damira u "Sigurnom mestu", a najbolja glumica je po treći put Tihana Lazović za ulogu Tine u drami "Samo kad se smejem", rediteljke Vanje Juranić.

- Teško mi je da govorim. Ljudi misle da su glumci neustrašivi, ali imam veliku tremu. Posebna je čast dobiti Arenu od ovakvog žirija. Htela bih ovu nagradu da posvetim svim ženama i nadam se da će ovaj film otvoriti temu zlostavljanja u našem društvu - rekla je Tihana Lazović, supruga Branislava Trifunovića.

Zlatna arena za fotografiju pripala je Marku Brdaru za film "Sigurno mesto", za montažu Dubravki Turić za film "Tragovi", u kojem potpisuje i režiju, dok je nagrada Breza za najboljeg debitanta dodeljena Josipu Žuvanu za režiju filma "Garbura". Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu pripala je Ivani Roščić, a za najbolju sporednu mušku ulogu dobio ju je Krešimir Mikić.

U hrvatskoj manjinskoj koprodukciji nagrada za glavnu žensku ulogu pripala je Kseniji Marinković za rolu Draginje u filmu "Da li ste videli ovu ženu?", reditelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića, a za glavnu mušku ulogu Adnanu Omeroviću za Zorana u "Najsretnijem čoveku na svetu" Teone Strugar Mitevske.

Ksenija Marinković
foto: Pulski filmski festival

Kritika je kao tri najbolja filma izdvojila "Sigurno mesto", "Dosije Labudović: Nesvrstani" i "Veće od traume". Kurir.rs

Bonus video:

01:45

10 PUTA SAM SE PREDOZIRAO I BIO POTPUNO MRTAV! Glumac Feđa Štukan otvoreno progovorio o heroinu, ratu, smrti i ZAGROBNOM ŽIVOTU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track