SA OVOG FESTIVALA JE SPAJK LI KRENUO PRE 3 GODINE I OSVOJIO OSKARA! Bjelogrlić iz Lokarna: Veliki uspeh za srpsku kinematografiju!
Foto: Nebojša Babić

premijera

SA OVOG FESTIVALA JE SPAJK LI KRENUO PRE 3 GODINE I OSVOJIO OSKARA! Bjelogrlić iz Lokarna: Veliki uspeh za srpsku kinematografiju!

Kultura -

Na najvećem evropskom otvorenom filmskom festivalu u Lokarnu u petak veče je pred skoro 8.000 gledalaca premijerno prikazan novi film Dragana Bjelogrlića "Čuvari formule".

Dragan Bjelogrlić
foto: Promo

Neposredno pred početak projekcije filmska ekipa predvođena rediteljem, kao i francuskim glumačkim zvezdama Aleksisom Manentijem i Anom Sera, prošetala je crvenim tepihom. Premijeri su prisustvovali i profesor Goran Milašinović, autor romana "Slučaj Vinča", po kojem je scenarista Vuk Ršumović priredio ovu filmsku priču. Na crvenom tepihu bili su i naši mladi glumci Jovan Jovanović, Alisa Radaković, Ognjen Mićović, kao i Maja Čampar.

Dragan Bjelogrlić
foto: Promo

Premijera ovog filma u okviru prestižnog programa "Pjaca grande" ujedno je i prvi put da se jedan balkanski film prikazuje u selekciji ovog dela programa festivala u Lokarnu.

- Jučerašnja premijera je bila veliki događaj, i to ne samo za nas, autore filma, već mislim i za srpsku kinematografiju uopšte. Prvi put je jedan film s naših prostora prikazan pred 8.000 ljudi u najvećem otvorenom bioskopu. Po reakcijama publike, po tome kako su pratili i disali s filmom, mislim da s dosta optimizma možemo da se nadamo da će ova zaboravljena priča iz naše, ali i svetske istorije, pronaći svoj put do publike širom sveta, i veoma sam srećan zbog toga - izjavio je Dragan Bjeloglić nakon jučerašnje svetske premijere.

00:44

Bjelogrlić: Veliki uspeh za srpsku kinematografiju

Povodom svetske premijere u Lokarnu, Filmski centar Srbije danas je na filmskom trgu priredio i koktel za posetioce ovog festivala, kako bi se što bolje upoznali s domaćom kinematografijom i projektima koji se realizuju zahvaljujući podršci ove ustanove i Ministarstva kulture.

- Kad smo krenuli da pišemo ovaj film - svi su ga nazivali "srpski Černobilj", sada kada je izašao nazivaju ga "srpski Openhajmer". Iako je negde u suštini tema koja je slična i s jednim i s drugim, naš film nema veze ni sa jednim od ova dva izvanredna ostvarenja. Film koji privatno jako volim i koji mi je bio negde inspiracija "Život drugih" takođe je krenuo sa "Pjaca grande" i osvojio je Oskara. Spajk Li je pre tri godine krenuo sa "Pjaca grande" i takođe je osvojio Oskara. Neću da ureknem, ali bolji start za film nismo mogli da zamislimo - izjavio je reditelj i producent Dragan Bjelogrlić uoči premijere na posećenoj konferenciji za medije.

Dragan Bjelogrlić
foto: Promo

Nakon premijere u Lokarnu, "Čuvari formule" biće prikazan 15. avgusta u okviru glavnog programa 29. Sarajevo film festivala, a od sredine novembra možemo ga očekivati u bioskopima u Srbiji i širom regiona.

Kurir.rs

Bonus video:

01:59

SERIJA TOMA BIĆE VELIKO IZNENAĐENJE! Bjela napravio potpuno drugu priču koja nema veze sa filmom NOVI GLAVNI LIK JE TAJKUN?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track