ČUVENI POPARA UMRO U STARAČKOM DOMU: Nije bio ni sam, a još manje zaboravljen, pisao je knjigu, a onda doživeo moždani udar
Foto: Printscreen/Youtube

Potresno

ČUVENI POPARA UMRO U STARAČKOM DOMU: Nije bio ni sam, a još manje zaboravljen, pisao je knjigu, a onda doživeo moždani udar

Kultura -

Poznati glumac i književnik Zoran Rankić (1935-2019) rođen je 9. avgusta, a nedavno je njegovo Beogradsko dramsko pozorište objavilo monografiju "Nekoliko stvari o životu Zorana Rankića". Zajedno s velikim umetnikom na knjizi je radila novinarka Zvezdana Stanković, koja je s njim sarađivala više od 30 godina.

- Zoran je četiri decenije bio veran BDP, u kom je ostvario više od 50 uloga. Posle pet godina nagovaranja pristao je da njegove životne priče objavimo u knjizi, koja je pod nazivom "Zoran Rankić" objavljena 2017, dakle dve godine pre njegove smrti, a BDP je, na predlog našeg vrsnog teatrologa dr Zorana T. Jovanovića, pronašao način da se ne zaboravi ovaj jedinstven umetnik, kakvog, citiram, "nijedno naše pozorište nije imalo", izdalo knjigu koja se u velikoj meri oslanja na prvu, ali sa akcentom na Rankićev pozorišni život i sećanja na legende BDP - kaže Stankovićeva i nastavlja:

Zoran Rankić
foto: Privatna Arhiva

- Rankićeva generacija, i ona nešto starija i ona nešto mlađa, s kojom je delio scenu, bili su vrsni beogradski glumci, pre svega vrsni komičari: Rada Savićević, Žika Milenković, Vlastimir Đuza Stojiljković (kasnije član Ateljea 212), Olga Stanisavljević, Toma Kuruzović, Tatjana Lukjanova, Ljiljana Lašić, Olga Ivanović, Miodrag Petrović Čkalja, Čedomir Petrović, Dušan Poček, Miodrag Deba Popović, Žiža Stojanović, Vesna Čipčić, Sima Janićijević... Knjiga koju je izdalo Beogradsko dramsko, tako smo se dogovorili, neće biti u prodaji, svi primerci će biti poklonjeni. Promocija knjige biće verovatno u oktobru u Udruženju književnika Srbije.

Zoran Rankić
foto: Privatna Arhiva

O Rankiću se često može pročitati da je umro u staračkom domu, napušten od svih, što nije baš tačno.

- U vreme njegove smrti velika većina njegovih najbližih prijatelja, Toma, Deba, Poček, već su otišli. Zoran Rankić je pisao knjige ("Neobjavljeno vreme" 1 i 2) i završio ih, u odličnoj mentalnoj kondiciji samo mesec-dva pre smrti, kad je doživeo moždani udar. Posle kraćeg boravka u bolnici "Sveti Sava", a tada već nije mogao ni da hoda, shvatio je da ne može da živi sam u kući. Sestra, koja je imala neku autoimunu bolest, dugo je bila dobrog zdravlja i fino su se slagali i pazili, ali joj se stanje iznenada pogoršalo i otišla je u dom nekoliko meseci pre njega, a umrla je mesec dana posle njega. Divna, brižna Mirjana. Zoran Rankić nije bio ni sam, još manje zaboravljen. Imao je nas, svoje prijatelje, koji smo ga obilazili svaki dan i voleli. Što se mene tiče, mi se nikad ni nećemo rastati. Šta god da radim, on je u mojim mislima - otkrila Zvezdana Stanković.

Kurir.rs

Bonus video:

01:08

KULTURA JE KLJUČ JEDNOG NARODA! Nele Karajlić: Narod se ne prepoznaje po BDP, nego po pesmama (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track