BOSILJČIĆ OTVARA FESTIVAL FILMSKOG SCENARIJA: Za nagrade se bori 15 filmova, a biće dodeljeno i Zlatno pero Gordana Mihića
Foto: ATA Images

Nema odustajanja

BOSILJČIĆ OTVARA FESTIVAL FILMSKOG SCENARIJA: Za nagrade se bori 15 filmova, a biće dodeljeno i Zlatno pero Gordana Mihića

Kultura -

Festival filmskog scenarija, 47. po redu, biće održan od 12. do 17. avgusta u Vrnjačkoj Banji, a u trci za najbolji scenario biće 15 filmova.

Filmska manifestacija pod sloganom "Nema odustajanja" počinje programom u subotu, 12. avgusta na Trgu kulture, gde će u 19.30 početi muzičko - poetski kabare "Naše veče" - glumca Ivana Bosiljčića.

Gordan Mihić
foto: Zorana Jevtić

Nakon vatrometa i svečane dodele nagrade "Zlatno pero Gordana Mihića", koju dodeljuje Umetničko veće FFS za izuzetan doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji, premijerno će biti prikazan film "Koma" Petra Jakonića, a nakon ovog ostvarenja i "Prigušivač" Gorana Nikolića.

Tokom Festivala biće prikazani i filmovi: „Vera“, „Munje Opet“, „Indigo Kristal“, „Vučje bobice“, „Trag divljači“, „Sveta Petka – krst u pustinji“, kao i premijere „Ko živ ko mrtav“, „Kristina“, „Usta puna zemlje“, „Da li ste videli ovu ženu?“, „Ovuda će proći put“, „Momak i devojke“, „Troje“ i „Zima jednog proleća“.

Južni Vetar, premijera, Miki Manojlović
foto: Stefan Stojanović/ Mondo

Ovogodišnji promotivni tim sastavljen je od popularnih glumaca, a promo tim ove godine na čelu ima Mikija Manojlovića. Takođe, ove godine biće napravljen improvizovani filmski set, tako da će posetioci moći uz pomoć kustosa, koji će ih voditi,da vide kako izgleda snimanje jedne scene.

U žiriju koji će ocenjivati izabranih 15 scenarija (od 39 prijavljenih) ove godine su Nataša Drakulić, Saša Radojević i Srđan Dragojevi. Ovaj žiri dodeliće prvu, drugu i treću nagradu za scenario. Nagradu "Marko Živić" za najboljeg mladog glumca Festivala dodeliće "Telekom Srbija".

Marko Živić
foto: Nebojša Mandić

Prateći program 47. Festivala filmskog scenarija činiće Letnja škola filmske dramaturgije „Slobodan Stojanović“, Letnja škola filmske kritike, promocije knjiga, tribine, izložbe, Simpozijum na temu „Gordan Mihić - Hroničar margine“, posvećen delu jednog od naših najznačajnijih filmskih i televizijskih scenarista, filmovi iz pratećeg programa, “Program preko plota” i koncerti. Prvi Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji održan je 1977. godine, a Saša Milenković, direktor Kulturnog centra Vrnjačka Banja, uputio je poziv zainteresovanima da prisustvuju Festivalu koji će biti ispunjen bogatim programom i zabavnim karakterom.

Kurir.rs J. S.

Bonus video:

00:50

UPOZNAJTE DOLOVO! Kultni filmovi su se snimali ovde, a Dobrica Erić je napisao najlepše stihove za ovo mesto! OČUVANA TRADICIJA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track