BJELOGRLIĆEV FILM TRIJUMFOVAO U LOKARNU: Priča o akcidentu u Vinči najupečatljivije ostvarenje na svetskom festivalu
Foto: Aleksandar Letić

veliki uspeh

BJELOGRLIĆEV FILM TRIJUMFOVAO U LOKARNU: Priča o akcidentu u Vinči najupečatljivije ostvarenje na svetskom festivalu

Kultura -

Film "Čuvari formule" Dragana Bjelogrlića osvojio je dve prestižne nagrade na filmskom festivalu u Lokarnu, gde je imao svetsku premijeru. Bjelogrliću je uručeno priznanje Varajati, za najbolji film u selekciji Pjaca grande, i priznanje Zeleni leopard, koje se dodeljuje ostvarenjima sa najupečatljivijom porukom.

Dragan Bjelogrlić, film Čuvari formule
foto: Promo

Film govori o humanosti i empatiji donoseći istinitu priču o decenijama skrivanom akcidentu u Vinči 1958. godine. U jeku hladnoratovske krize grupa naučnika, sprovodeći tajni projekat, biva izložena smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje na kliniku "Kiri" u Parizu.

film Čuvari formule, film Lančana reakcija
foto: Aleksandar Letić

U naslovnim ulogama su Radivoje Raša Bukvić i proslavljeni francuski glumci Aleksis Manenti, Olivije Bartelemi i An Sera. Direktora instituta "Vinča" Pavla Savića igra Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića - Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Film je urađen po motivima romana profesora Gorana Milašinovića "Slučaj Vinča", a kao scenaristi potpisuju se Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića.

film Čuvari formule, film Lančana reakcija
foto: Aleksandar Letić

Sa dve nagrade iz Lokarna ekipa filma "Čuvari formule" već naredne nedelje pokloniće se mnogobrojnoj publici na regionalnoj premijeri u okviru glavnog programa 29. Sarajevo film festivala.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:51

DRAGAN BJELOGRLIĆ ZA KURIR TV! Glumac o večnosti KULTNE SRPSKE SERIJE: Živim to i dalje na neki čudan način

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track