Žička hrisovulja uručena Ljubivoju Ršumoviću
Foto: Grad Kraljevo

Završen 32. Žički duhovni sabor Preobraženje

Žička hrisovulja uručena Ljubivoju Ršumoviću

Kultura -

Na svečanosti u manastiru Žiča poznatom dečjem pesniku dodeljena nagrada za poeziju namenjenu mnogim naraštajima

Ljubivoje Ršumović ovogodišnji je dobitnik prestižnog pesničkog priznanja Žička hrisovulja, koja mu je uručena tokom vikenda na svečanosti u Žiči, manastiru nadomak Kraljeva.

Pesnik svojoj kolekciji sa više od 50 književnih nagrada sada može dodati i ovu, a kako je je obrazložio žiri 32. Žičkog duhovnog sabora Preobraženje, zlatopečatnu povelju i ikonu „Preobraženje“ dobio je za „poeziju uz koju su izrastali mnogi naraštaji našeg i detinjeg naroda“.

Nagrada iznad svih drugih

Dobitnik Žičke hrisovulje Ljubivoje Ršumović istakao je da nagrade gode čoveku jer su neka vrsta priznanja za ono što je čovek radio celog života.

- Kao stvaralac razmišljam šta bi to moglo da mi bude sledeći korak posle ove nagrade. Možda da se okrenem nekoj vrsti duhovne fiskulture i da vreme koje mi je preostalo provedem u miru i berićetu. Mogu da kažem da je ova nagrada krunska za mene. Na neki način nagrada koja je iznad svih drugih jer se dodeljuje, rekao bih, od nekog literarnog srca koje se udružilo sa ambijentom u Žiči - rekao je pesnik nakon što mu je nagradu svečano uručio pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva zadužen za kulturne manifestacije Miloš Milišić.

Ljubivoje Ršumović
foto: Grad Kraljevo

- Potekao iz naroda, s mudrošću kraja u kojem je rođen, njegove pesme ponekad zvuče kao narodne izreke. On je i u poeziji za decu duhovit, vrcav, svemišljat, a i poeziji za odrasle vičan. Samo želim da kažem da je, kako i sam Ršumović kaže da mu je čast da dobije Žičku hrisovulju, Žičkoj hrisovulji čast da nagradi takvog pesnika - poručio je pomoćnik gradonačelnika, koji je ujedno jedan od pokretača Žičkog duhovnog sabora.

Dečji i narodni pesnik

Na ceremoniji uručenja nagrade o pesniku i njegovoj poeziji govorili su dr Dragan Hamović i dr Zorana Opačić, dok su u umetničkom delu programa učestvovali dramski umetnik Nebojša Dugalić i vokalna solistkinja Jana Križak.

- Ljubivoje Ršumović je najpoznatiji kao dečji pesnik, ali daleko od toga da je samo to. On je u pravom, savremenom smislu narodni pesnik koji spaja senzibilitete svojih dedova i svojih unuka i svedoči o pripadnosti svome vremenu i narodu, kao što već generacijama pokušava, i uspeva, da tom svom dečjem i detinjem narodu ulije dah igre i vedrine i sve ono što doprinosi samopouzdanju i životnom elanu - pojasnio je predsednik žirija za dodelu nagrade Dragan Hamović.

S tradicijom dugom više od tri decenije, Žički duhovni sabor Preobraženje predstavlja značajnu kulturnu manifestaciju koja za cilj ima negovanje, proučavanje i afirmisanje vrednosti srpske nacionalne kulture.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track