BOJKOT! GLUMCI NEĆE NA FILMSKE SUSRETE U NIŠU: Publici se neće pokloniti niko iz "Traga divljači", koji otvara festival
Foto: Promo

drama

BOJKOT! GLUMCI NEĆE NA FILMSKE SUSRETE U NIŠU: Publici se neće pokloniti niko iz "Traga divljači", koji otvara festival

Kultura -

Filmske susrete u Nišu otvoriće sutra film Trag divljači" Nenada Pavlovića, ali se glavni glumci u ovom ostvarenju Predrag Miki Manojlović, Miloš Timotijević, Dragan Bjelogrlić i Radivoje Raša Bukvić neće pokloniti publici nakon projekcije, saznaje Kurir.

Južni Vetar, premijera, Miki Manojlović
foto: Stefan Stojanović/ Mondo

Manojlović je, kao što smo ranije pisali, poslao Glumačkoj organizaciji Srbije pismo u kom traži od članova te organizacije bojkot ovog festivala zbog jednog od organizatora, Udruženja filmskih glumaca Srbije (UFGS) i njenog predsednika Rastka Jankovića. Proslavljeni glumac smatra Jankovića glavnim krivcem da se 103 njegove kolege ne prime u UFGS i da on zato bude izabran za naslednika Vladana Živkovića.

Nejasna odluka

- Neka vrsta bojkota postoji. Miki Manojlović je odavno najavio da ne dolazi na festival. Mi ne možemo da utičemo na glumce da idu na festival koji je njima posvećen. Nagrade dodeljuju upravo glumci jedni drugima. "Trag divljači" je prikazan na televiziji, odavno je završena njegova distribucija i ne razumem odluku organizatora da s njim otvore Filmske susrete - kaže za Kurir producent ovog ostvarenja Miloš Avramović.

Južni Vetar, premijera, Miloš Avramović
foto: Stefan Stojanović/ Mondo

Prve večeri tradicionalno će biti uručena nagrada za životno delo "Pavle Vuisić", koja je ove godine pripala glumici Mirjani Karanović, nakon čega će publika moći da pogleda filmove "Trag divljači", "Ko živ, ko mrtav" Radeta Ćosića i "Ovuda će proći put" Nine Ognjanović.

David Jovanović, Nina Ognjanović, Ovuda će proći put
foto: Pointless Films

U zvaničnom, takmičarskom delu biće prikazano 14 ostvarenja, od kojih će osam imati premijeru. Prve i druge festivalske večeri biće prikazana po tri, umesto po dva filma, kao ranijih godina. U nedelju, 27. avgusta, prikazaće se ostvarenja "Usta puna zemlje" Puriše Đorđevića, "Da li ste videli ovu ženu?" Dušana Zorića i Matije Gluščevića i "Manja" Nikole Končarevića. Ponedeljak je rezervisan za "Svilen konac" Damira Romanova i film "Sveta Petka - Krst u pustinji" Hadži Aleksandra Đurovića. Četvrtog dana na programu su "Koma" Petra Jakonića i "Vera" Nedeljka Kovačića, a dan kasnije "Momak i devojke" Ivice Vidanovića i "Oluja" Miloša Radunovića.

Podrška kolegi

- Imamo problem, niko od glumaca neće da ide u Niš. Neki snimaju filmove, a pojedini su stali na stranu svog kolege - požalila nam se producentkinja jednog od ostvarenja.

Na Letnjoj pozornici svetsku premijeru imaće ostvarenje "Što se bore misli moje" Milorada Milinkovića 31. avgusta, a iste večeri biće prikazan i film "Indigo kristal" Luke Mihailovića. Deo glumaca iz Milinkovićevog ostvarenja neće se pokloniti u Nišu, kako saznajemo, zbog toga što nisu dobili honorare. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma 58. Filmski susreti Niš organizuje Niški kulturni centar (NKC), a predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije Rastko Janković poručio je da se više neće oglašavati povodom ovog slučaja.

Rastko Janković
foto: Marija Radisavljević

Nejasni motivi

- Kao predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije izražavam duboko žaljenje zbog inicijative pojedinih članova Glumačke organizacije Srbije, koji zagovaraju bojkot našeg udruženja i Filmskih susreta. Izražavam svoju bojazan da su ovakvi stavovi motivisani nekim neprofesionalnim i neumetničkim razlozima ili ličnim netrpeljivostima, a moguće i interesima - rekao je ranije za Kurir Rastko Janković.

Poslednje večeri, 1. septembra, biće dodeljene tradicionalne nagrade - Gran-pri Naisa, "Car Konstantin", "Carica Teodora", povelje za izuzetnu mušku i žensku ulogu, kao i priznanja za žensku i mušku epizodnu ulogu i debitantsku rolu. Festival će zatvoriti dokumentarni film Vladimira Ristića o glumcu Žiki Milenkoviću pod nazivom "Narodni glumac", kao i dugometražni igrani film "Prihvati ili odbij" Božidara Pešića.

Kurir.rs

Bonus video:

02:03

FILMSKI SUSRETI! BJELOGRLIĆ BEZ NAGRADE ŽIRIJA U NIŠU: Gran pri Nenadu Jezdiću, a najbolji glumci Milan Marić i Tamara Dragičević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track