OD SIMBOLA JUGOSLOVENSTVA DO IKONE SRPSTVA: Ko je bio Aleksandar Ranković otkriva nova serija "DRUG MARKO"
Foto: Slobodan Pikula

od 29. avgusta na RTS

OD SIMBOLA JUGOSLOVENSTVA DO IKONE SRPSTVA: Ko je bio Aleksandar Ranković otkriva nova serija "DRUG MARKO"

Kultura -

Od 29. avgusta, svakog utorka na Prvom programu RTS emitovaće se igrano-dokumentarna serija "Drug Marko", koja će u 10 epizoda prikazati ulogu Aleksandra Rankovića u pojedinim značajnim i prelomnim periodima pre, u toku i posle Drugog svetskog rata, kao i njegovu aktivnost i stavove posle eliminisanja iz političkog i javnog života Jugoslavije.

serija Drug Marko, Pavle Čemerikić
foto: Slobodan Pikula

Serija daje brojne odgovore, među kojima je i onaj kako je Ranković od simbola jugoslovenstva, pošto ga je Josip Broz Tito smenio, postao ikona srpstva.

serija Drug Marko
foto: Slobodan Pikula

Ovde se detaljno obrađuje ne samo složeni odnos Rankovića i Tita već i odnos sa Slobodanom Penezićem Krcunom, Dobricom Ćosićem, Kočom Popovićem, popom Vladom Zečevićem... Posebno mesto zauzima njegova supruga Ladislava Slavka Ranković, koja je snosila velike posledice zbog optužbi i smene muža, ali je ostala nepokolebljivo uz njega i dostojanstveno podnosila nametnute sankcije i progon kao univerzitetski profesor.

serija Drug Marko
foto: Slobodan Pikula

Serija je zasnovana na istorijskim dokumentima, TV i fono zapisima, svedočenjima neposrednih učesnika događaja, kao i analizama i ocenama istoričara i drugi relevantnih sagovornika. Neki svedoci koji su bili neposredni učesnici određenih događaja prvi put iznose svoja svedočenja. Veći deo arhivske i privatne građe do sada nije korišćen u okviru dokumentarnih serija, što će seriju činiti ekskluzivnom za gledaoce i stručnu javnost. Igraju: Nebojša Dugalić, Pavle Cemerikić, Milena Predić, Dušan Pavić, Teodor Vinčić, Vahid Džanković, Aleksandar Dimitrijević, Marko Ivanović, Predrag Miletić, Lenka Petrović...

Kurir.rs

Bonus video:

01:23

PEĆINA JE PRONAĐENA POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA, PUKOM SLUČAJNOŠĆU! Istorija i kultura Aranđelovca: Stanište praistorijskog čoveka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track