PREMINUO DRAGAN BARTULA: Odlazak jednog od naših najplodonosnijih slikara
Foto: Printscreen/Facebook

IZLAGAO JE U ZEMLJI I INOSTRANSTVU

PREMINUO DRAGAN BARTULA: Odlazak jednog od naših najplodonosnijih slikara

Kultura -

Lozničane je jutros iznenadila i rastužila vest da je njihov sugrađanin, učitelj i slikar Dragan Bartula (64) sinoć iznenada preminuo u Loznici.

Rođen je 1959. godine u Sokolcu (BiH), a osnovnu i srednju školu završio je u Loznici. Studirao je Sociologiju u Sarajevu i Pedagošku akademiju u Šapcu, a radio je kao učitelj u lozničkoj OŠ "Kadinjača", u kojoj je izveo generacije učenika.

Bartula je osnivač Galerije "Mina Karadžić", traga je ostavio u KUD "Karadžić" kao scenograf u velikom broju pozorišnih predstava, bio je dizajner više knjiga, dobitnik brojnih nagrada za slikarstvo, kao i "Vukove nagrade" Kulturno prosvetne zajednice Srbije za 2017. godinu.

Bio je jedan od naših najplodonosnijih slikara, član Udruženja Likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 1999. godine, Udruženja likovnih stvaralaca Šapca (ULUŠ), Udruženja likovnih umetnika istočne Hercegovine (ULUIH) i Umetničkog bratstva manastira Dobrun (RS). Boravio je na studijskim putovanjima u Italiji, Švajcarskoj, Nemačkoj i Makedoniji.

Samostalno je izlagao 57 puta u zemlji i inostranstvu i aktivno učestvovao na preko 150 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bartula je bio i učesnik na preko sto likovnih kolonija i saborovanja u zemlji i inostranstvu.

(Kurir.rs/ T.I)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track