ZA MARKA ŽIVIĆA JE BILA NAPISANA OVA ULOGA! Nenad Okanović: Honorar sam poklonio za podizanje njegove scene u Kruševcu
Foto: Damir Dervišagić, Stefan Jokić

divljiv gest

ZA MARKA ŽIVIĆA JE BILA NAPISANA OVA ULOGA! Nenad Okanović: Honorar sam poklonio za podizanje njegove scene u Kruševcu

Kultura -

Tradicionalnom dodelom glumačkih priznanja sinoć su u Nišu zatvoreni 58. Filmski susreti, a pretposlednje veče premijeru je imalo novo ostvarenje Milorada Milinkovića "Što se bore misli moje".

film Što se bore misli moje
foto: Promo

Ovaj politički triler donosi priču o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića, kao i događajima koji su neposredno prethodili tragičnom činu 1868. godine na Košutnjaku. Uloga kneza Mihaila Obrenovića poverena je Draganu Mićanoviću, koji se nije pojavio na crvenom tepihu.

Publici se poklonio Nenad Okanović, koji u ovom ostvarenju tumači Turčina, a otkrio je da on nije bio prvi izbor za ulogu.

- Trebalo je da igram neku drugu. Teško mi je da gledam našu istoriju jer ništa nismo naučili iz nje. Bitno je da postoje ovakvi filmovi - istakao je Okanović.

Glumac je potom iskazao izuzetnu čast preminulom kolegi Marku Živiću, kome je trebalo da pripadne ova uloga u ostvarenju o knezu Mihailu Obrenoviću.

Nenad Okanović
foto: ATA images

- Za Marka je bila napisana ova ulogu. Najmanje što sam mogao da uradim jeste da honorar poklonim u svrhu finansiranja njegove scene u rodnom Kruševcu. Meni je nakon te teške smrti za srpsko glumište ponuđeno da budem u filmu i ja sam to učinio u Markovu čast - rekao je na sceni Okanović, koji je i nagrađen priznanjem Glumac večeri, a pored njega, nagrađena je i debitantkinja Jana Ivanović, koja tumači Katarinu Konstantinović.

Marko Živić
foto: Damir Dervišagić

Istorijski događaji su neretko tema kako svetske, tako i domaće kinematografije, a reditelj Milorad Milinković istakao je da porodica Obrenović krije mnogo zanimljivih tajni, pored ubistva kraljevskog para.

- Naša istorija je veoma zanimljiva, čudi me kako se niko ranije nije setio da napravi film o knezu Mihailu. Jedino što su pravili o Obrenovićima jeste ubistvo kralja Aleksandra i kraljice Drage. I Mihailo i Aleksandar su ubijeni na isti datum - 29. maj - istakao je Milinković.

Kurir.rs/ Marko Smiljković

Bonus video:

01:28

NENAD OKANOVIĆ U SCENIRANJU VEČERAS OD 20 ČASOVA: Kad reditelj hoće da me uzme, kažu mu nemoj, on je sin Dragan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track