VEK OD ROĐENJA VELIKOG MIĆE POPOVIĆA: Izložba o slikaru otvara se u Galeriji SANU
Foto: Arsenije Jovanović

Ne propustite

VEK OD ROĐENJA VELIKOG MIĆE POPOVIĆA: Izložba o slikaru otvara se u Galeriji SANU

Kultura -

U Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) otvara se večeras izložba "Mića Popović – Slikarstvo permanentne pobune". Biće to glavni segment obeležavanja stogodišnjice rođenja ovog važnog slikara.

Mića Popović
foto: Palisad

Autorka izložbe u SANU Vesna Kruljac odlučila se za paradigmatična dela iz svih razvojnih faza slikarstva Miće Popovića, dakle od 1946. do 1990. godine, za portrete, figuralne kompozicije, mrtve prirode i pejzaže, kako bi dokumentovala njegov međuratni "poetski realizam“, zatim simbolički govor, asocijativne i enformelne apstrakcije, do figuracija.

Izloženi radovi, kako navodi nedeljnik Vreme, potvrđuju da je Popovićev opus imao jedan postojani centar, a to je – istina, pre svega o običnom čoveku i njegovoj sudbini u konkretnom istorijskom vremenu i sredini.

Mića Popović
foto: Miodrag Đorđević

Akademik Miodrag Mića Popović bio je slikar, likovni kritičar, pisac i filmski režiser, a od prve samostalne izložbe 1950. izlagao je u više desetina najprestižnijih svetskih galerija.

Njegova izložba 1980. u galeriji SANU bila je najposećenija izložba u bivšoj Jugoslaviji, videlo je pola miliona ljudi, a u legendu je ušla njegova izložba koja je 1974. zabranjena nekoliko sati pred otvaranje u Kulturnom centru.

Izložba “Mića Popović – slikarstvo permanentne pobune” u Galeriji SANU biće otvorena od 5. septembra do 5. novembra.

Kurir.rs

Bonus video:

01:07

ZDRAVKO ČOLIĆ NAKON NEZABORAVNOG PROVODA U ČAČKU OTRKIO: Ovo je najteži deo nastupa! Zbog ovoga su mu ovakvi koncerti POSEBNI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track